Rosévin görs på blå druvor som pressas lätt och där skalen bara får ligga med några timmar för att ge den ljusrosa färgen till vinet. Själva druvmusten är helt färglös och färgen kommer från druvans skal. Namnet rosé är hämtat från franskan och betyder rosa.
Alla vinproducerande länder gör i dag rosévin men Europa dominerar stort med 75 procent av produktionen. Frankrike ligger i topp som land – nästan en tredjedel av världens rosévin kommer därifrån. De vanligaste druvorna för rosévin är Grenache, Pinot Noir, Syrah och Cabernet Sauvignon.
Ett rosévin produceras genom att de blå druvorna avstjälkas innan de pressas och skalen får laka ur, macerera, i musten en kort stund eller endast några timmar efter pressningen. Det är färgen från druvans skal som ger vinet sin rosa färg. För att få starkare färg, kraftfullare smak och mer struktur av tanniner kan skalen även jäsa med musten ytterligare en kort stund. Vinet får då en kraftfullare rosa färg.
En vanlig missuppfattning är att rosévin framställs genom att blanda rött och vitt, men det sker bara i undantagsfall och inom EU är det endast tillåtet i Champgane för att framställa roséchampagne. En annan missuppfattning är att druvorna till ett rosévin ofta bör skördas tidigare för att få en bra och frisk syra. Så är det såklart inte.
"Rosé är hämtat från franskan och betyder rosa"
Jäsningen sker vid samma temperatur som vita viner, 15-20°C och tar längre tid än vid rödvinstillverkning för att bevara frukten och fräschör. Rosévin buteljeras ungt och bör konsumeras ungt. Olika typer av rosévin skiljer sig mycket åt i både färg och smak från blekrosa och milt fruktiga till kraftfullare färg med mer struktur.
Under en lång tid har de populäraste rosévinerna varit av det ljusare slaget och framförallt då från området Provence i södra Frankrike.
Färg och smak
Rosévinets färg har alltid varit i fokus, men vad innebär egentligen detta för smaken. Generellt sätt är de ljusare rosévinerna friskare, fruktigare och har mjukare toner medan de mörkare hallonröda rosévinerna har en kraftfullare smak, mer struktur och djupare toner. Men undantag finns och färgen kan inte ses som ett verktyg för att utläsa varken smak eller kvalitet. Vilken typ av rosé man föredrar är högst individuellt.
Smakkombinationer
Precis som i Provence ska rosévin serveras väl kylt - mellan 8-12°C. Allra bäst kommer aromerna fram i ett vitvinsglas med en lätt rundad kupa. Ett glas rosévin passar lika bra som aperitif när solen tittar fram som till en lättare rätt av skaldjur, fisk eller kyckling.
Upptäck perfect paris