Marques de Murrieta är ett klassiskt vinhus i hjärtat av Rioja i Spanien som producerar röda viner och vita viner i världsklass på druvan Tempranillo. Viner som hyllas världen över av vinexperter. Senast i december 2020 blev vinhusets ikoniska vin Castello Ygay utsett till “Världens bästa vin” av Wine Spectator.
Bodegan Marqués de Murrietas vingårdar omfattar cirka 300 hektar areal i södra La Rioja Alta, ett distrikt med högre temperatur än La Rioja. De är den största sammanhängande egendomen i hela Rioja med flera unika vingårdslägen. Den höga temperaturen och den mineralrika jorden, rödaktig lera rik på järn och slam, skapar förutsättningar för röda och vita viner i världsklass.
Marques de Murrieta är mycket måna om att bara använda druvor från de egna odlingarna för att ha full kontroll på produktionsledet från rankan via vineriet till lagringen i källaren.
De är även måna om att behålla traditionen samtidigt som man förnyar i en fin balans mellan tradition och innovation. Produktionen är begränsad eftersom det är högsta kvalitet som är ledordet på bodegan som är en blommande egendom med internationellt hyllade viner av högsta kvalité.
Marques de Murrieta har tilldelats certifieringen “Sustainable Decalogue”, ett erkännande från det spanska jordbruksdepartementet för medvetet hållbarhetsarbetet i odlingar och hela produktionskedjan. Detta innebär ett åtagande för att främja hållbara initiativ, ett diversifierat jordbruk för en hållbar vingård med smart teknik och eget ekosystem.
När det gäller biologisk mångfald har Marqués de Murrieta och Pazo de Barrantes också ett åtagandet att bevara naturresurser, miljön och förvaltningen av biologisk mångfald. Det innebär bland annat att de har infört mer hållbara förpackningar, som syftar till att minimera påverkan på naturen genom smartare avfallshantering och system för återvinning.
Historien om vinhuset börjar redan på 1800 talet då Luciano de Murrieta kommer till Spanien från Peru. Tillsammans med en god vän Duque de la Victoria vill han utveckla vinodlingen i Rioja där de ansåg att förutsättningarna var utmärkta. Han skaffade sig en utbildning i Bordeaux och lärde sig hur viktig fatlagring är för vinets utveckling. På 1860-talet släpptes den första eklagrade Riojan som han har experimenterat fram på Duque de la Victorias gård.
Innan dess hade man i Rioja inte brytt sig om att lagra sina viner. Det som fanns kvar när det nya vinet var färdigt hälldes ut för att ge plats för det nya. Lucianos första vingård, Ygay; köptes 1872 och han började då att exportera med vin i större skala. Tack vare lovord och hyllade framgångar i vinsammanhang blir han adlad och får namnet Marques de Murrieta. Luciano dog 1911 och lämnade över vinhuset till sin brorson. Men hans brorson har andra planer och sålde egendomen 1977 till Vicente Cebrian Sagarriga, greve av Creixell, som har stor talang och känsla för vin och dess hantverk. Dessvärre gick Vicente tragiskt bort redan vid 49 års ålder i en olycka. Hans två barn Vicente Dalmau (i bild) och Cristina fick då ta över verksamheten.
Sedan 1996 är det Dalmau och Cristina som driver verksamheten och förvaltar den med stor passion, kunskap och innovation.
Mer vinspiration