Champagnehuset Pol Roger är ett familjeägt vinhus som grundades 1849. Företaget drivs idag av femte & sjätte generationen och har sitt säte på Avenue de Champagne i Epernay i Frankrike. På denna klassiska gata har vinhuset flera adresser och 10 km svala vinkällare som har perfekta förhållanden för lagring av utsökt champagne i världsklass.
Möt Bastien Collard de Billy - 6:e generationen i familjen Pol Roger är redo att axla manteln!
Champagnehuset Pol Roger är ett familjeägt vinhus som grundades 1849. Företaget drivs idag av femte & sjätte generationen och har sitt säte på Avenue de Champagne i Epernay i Frankrike.
Champagnehuset Pol Roger äger 92 hektar vingårdar med de tre klassiska druvorna i regionen; Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Medelstorleken för en markägare i Champagne är två hektar, så 92 hektar är en stor egendom. Dessa 92 hektar täcker ca häften av deras behov. Resterande druvor köps från odlare de arbetat i nära relation med i flera decennier, som om de vore medlemmar av huset Pol Roger. Huset anses idag vara en av världens främsta tillverkare av champagne, som ett bevis på det utsågs Pol Roger 2019 av tidningen Drinks International till ”The Worlds Most Admired Champagne Brand”, en titel de är mycket stolta över.
Champagne Pol Rogers stil kännetecknas av renhet, elegans och finess. Champagnen har en kraft och energi som få med en överväldigande fräschör och smakrikedom.
År 2024 fyller familjeföretaget Pol Roger 175 år och kan se tillbaka på en enastående utveckling där de fortsatt är familjeägda, att traditionen med riddlare är bevarad och att de forfarande har sitt huvudsäte på Avenue de Champagne. Under åren har de förvärvat många nya vingårdar och utvecklat nya cuvéer och idag är den årliga produktionen ca 2 miljoner flaskor. Naturligtvis har även stilen på champagne ändrats under dessa 175 år, men nästan från början var vinhuset inställt på att göra torra champagner, även när de övriga husen mest producerade söta. Pol Rogers mest prestigefulla vin, den majestätiska Cuvée Sir Winston Churchill, har en stil som påminner om hur champagnerna smakade under hans livstid; eleganta, kraftfulla, strama, långa och oerhört sirliga.
Champagnehuset Pol Roger hade en stark supporter i Sir Winston Churchill, som träffade Odette Pol Roger på en middag i Paris där de etablerade en vänskap som skulle vara livet ut. Winston Churchill sa många minnesvärda ord om Pol Roger, han sa bland annat att Pol Roger på Avenue de Champagne i Epernay var ”the most drinkable adress in the world”.
Cuvée Sir Winston Churchill som är Champagneshusets mest prestigefulla vin är ett prov på hur champagnerna från Pol Roger smakade före andra världskriget; strama, kraftfulla, potenta och ändå långa, sirliga och eleganta. Cuvéen släpptes första gången 1984 och var då från årgång 1975. Cuvée Sir Winston Churchills druvsammansättning är hemlig, men druvorna kommer från de bästa vingårdar som var i produktion redan 1928, så Cuvéen är en tolkning av Churchills älskade Pol Roger 1928. Familjen Churchill har än i dag en nära relation med Champagnehuset Pol Roger och de godkänner officiellt varje ny årgång av Cuvée Sir Winston Churchill.
Husets historia tar sin början i den lilla byn Ay, utanför Epernay. På julafton 1831 föder Julie sonen Paul tillsammans med sin make Pierre Charles Jean-Baptiste Roger, som var advokat och notarie i Ay. När faderns hälsa börjar vackla och han inte längre kan arbeta så ger sig den unge Pol, endast 17 år gammal, får ge sig in i champagnevärlden. Både hans faders och moders familjer ägde en del vingårdar och faderns klienter hade för det mesta varit involverade i champagnehandeln, så steget var ganska naturligt. Unge Pol Roger började i Ay och hade efter 6 månader sålt 3 769 flaskor och 825 halvflaskor. Utvecklingen gick raskt och efter två år, 1851, gick flyttlasset till nya lokaler i Epernay.
Här växte firman i betydelse, dels genom att sälja sur lattes, det vill säga icke etiketterat vin till andra champagnehus, men framförallt byggde han tillsammans med sin importör I England upp den brittiska marknaden, där kunderna var mycket förtjusta i den torrare, stiligare och renare champagnen. Men medan affärerna och Pol Rogers rykte stadigt växte, började problemen torna upp sig för grundaren. Vinlusens härjningar, svår frost och modern Julies död 1895 tog honom hårt och hans vacklande hälsa ledde till slut att han avled i december 1899 och överlämnade champagnehuset till sina söner Maurice och George. De nya ägarna gick in i ett nytt sekel 10 dagar efter sin fars begravning och det började med ett brak.
Den 23 februari 1900 rämnade källarna och de kringliggande byggnaderna föll ihop och en och en halv miljon flaskor champagne förstördes eller begravdes. Än idag vet man inte om de ligger kvar hela flaskor under jorden. Ett av resultaten av denna olycka var att Pol Roger byggde ännu djupare källare, de är i dag 35 meter djupa, vilket i sin tur gav en lägre temperatur, med långsammare utveckling och finare bubblor som följd. Djupa och svala källare ger perfekta förhållanden för vinets ”prise de mousse” (utvecklingen av champagne i flaskan och finessen hos bubblorna) och för vinernas förmåga att åldras på flaska.
Hos Pol Roger arbetar man målmedvetet med hållbarhet och olika initiativ för att stärka företagets miljö- och sociala standarder. Under de senaste åren har företaget investerat i olika delar av vingården för att förbättra såväl energi som vattenanvändning i hela produktionskedjan. Något som haft en stor positiv påverkan på miljön. Vinkällaren på Avenue de Champagne i Epernay, är en av de mest moderna i regionen med tankar i toppmodernt rostfritt stål och temperaturkontrollerade jäsningstankar. Detta ger möjlighet att återvinna vatten och minska vattenförbrukningen ytterligare.
Champagnehuset har sedan 2010 reducerat volymen glas i champagneflaskorna för att minska tyngden och därmed utsläpp vid såväl produktion och transporter. Dessutom är samtliga kartonger och förpackningsmaterial producerade av återvunnen kartong.
I vingårdarna har man även planterat växter och ogräs för att uppmuntra till ökad biologisk mångfald och locka fler pollinerande insekter. Intill vinodlingarna har man tagit ytterligare ett steg genom flertalet bikupor som årligen producerar nästan 400 kg honung.
Mer vinspiration