Familjen Symington har sitt ursprung i Skottland, England och Portugal. De har varit involverade i produktion av portviner och starkviner som LBV, Tawny, Vintage och Six grapes sedan 1882, men rötterna går tillbaka 14 generationer och över 360 år med förfäder som tillhörde pionjärerna i portvinsindustrin. Utan att överdriva räknas familjen idag som den ledande kvalitetsproducenten i området genom sitt ägarskap av historiska portvinshus som Graham’s, Cockburn’s, Dow’s och Warre’s.
Familjen Symington är mycket aktiv i driften av de olika portvinshusen och idag finns representanter från både den femte och sjätte generationen representerade på ledande positioner. De äger, förvaltar och sköter alla sina vingårdar, något som är unikt jämfört med de andra stora husen. Familjen är den största vingårdsägaren i hela Dourodalen med sina 2461 hektar, varav 1065 hektar odlade med vin på vackra terrasser längs med floden. Flera av de mest historiska och kända lägena är i familjens ägo; ”Quintas” som Vesuvio, Malvedos, Bomfim, Cavadinha med flera är alla namn som får portälskare världen över att lystra lite extra.
Hela 127 hektar odlas ekologiskt, vilket gör familjen till den största ägaren av ekologiskt certifierade vingårdar i hela Portugal.
Förutom de klassiska portvinerna LBV, Six grapes, vintage och tawny har familjen också varit en av pionjärerna för utvecklingen av ”bordsviner” i Douro-dalen, delvis i samarbete med den berömda familjen Prats i Bordeaux, och levererar flera av de bästa röda vinerna som Chryseia, Quinta do Vesuvio och Quinta do Ataide.
Familjen Symington meddelade nyligen att de passerat den stränga certifieringsprocessen för att bli ett B Corp-företag. Certifiering innebär högt ställda krav på sociala, miljömässiga och etiska affärsmetoder.
Sedan tidigare har de flertalet utmärkelser för sitt arbete med kvalitet, säkerhet, hållbarhet och jobbar fortsatt målmedvetet för att värma miljö och klimat. Några konkreta exempel är att de installerat solpaneler och har flera pågående projekt för att minska elanvändningen vid vinproduktion. De använder i största möjliga mån elektriska gaffeltruckar i vingårdsarbete och i produktionen och är generellt medvetet med att minska koldioxidavtrycket.