Sedan 20 år tillbaka ägs Clos Henri av det franska vinhuset Henri Bourgeois som producerat vin i regionerna Sancerre och Pouilly Fumé i Loire i tio generationer. Familjens passion för att producera röda viner och vita viner med karaktär av den terroir där druvorna växer gjorde dem nyfikna att prova på att odla vin även någon annanstans i världen. Valet föll på den vackra vingården Clos Henri i Marborough på Nya Zeeland.
Vinhuset Clos Henri i Marlborough på Nya Zeeland producerar vita viner på druvan Sauvignon Blanc och röda viner på druvan Pinot Noir. Efter 12 års letande hittade den franska vinfamiljen Henri Bourgeois den optimala platsen för att producera vin i an annan världsdel – en vild sluttning i Southern Wairau Valley i Marlborough i Nya Zeeland. En plats som familjen valt med stor omsorg och där växtplatsen på många sätt liknar klimatet längs Loirefloden.
Vingården fick namnet Clos Henri och sedan 2000 odlar Sauvignon Blanc och Pinot Noir, två druvor som vinmakare känner väl från Frankrike. “Clos” är det franska ordet för “inhägnad vingård” och “Henri” är hyllningen till farfar som grundade firman Henri Bourgeois. Det charmiga lilla kapellet och kyrktornet som syns på etiketten har flyttats intakt med mycket möda och stort besvär ut till vingården från grannbyn som passande nog heter Ward. Eftersom familjen Bourgeois hemma i byn Chavignol i Loire har en kyrka mitt i byn ville de ha en kyrkobyggnad som symbol också för deras ’nya’ hem på andra sidan jorden.
Alla odlingar är helt ekologiska och toppvinerna är även biodynamiskt certifierade.
Mer vinspiration