För oss på Ward Wines är hållbarhet ett av våra viktiga ledord. Vår affärsidé är att representera, sälja och marknadsföra prisvärda viner med fokus på kvalitet, ursprung, personlighet och hållbarhet. Vi arbetar med familjeägda producenter som har ett genuint intresse för att lämna över sina odlingar i bästa skick till nästa generation och därför sätter hållbarhet i fokus. Ledordet hållbarhet ska genomsyra hela vår verksamhet och våra medarbetare ska ta hänsyn till miljö och klimat i beslut som fattas i det dagliga arbetet. Vi har därför identifierat de områden där vi har störst möjlighet att påverka och minska vårt eget miljöavtryck, vilket vi följer upp löpande.
Vi är även stolta över att samarbeta med Systembolaget och en rad andra aktörer i det som kallas Dryckesbranschens klimatinitiativ. Syftet är att hela branschen ska minimera sin miljöpåverkan och bidra till att Sverige når de mål som regering och riksdag ställt upp i Agenda 2030. Rapporten för 2023 finns nedladdningsbar längre ner på den här sidan.
På Ward Wines bryr vi oss om både hur våra drycker produceras och konsumeras. Vi förespråkar en sund dryckeskultur och en ansvarsfull alkoholkonsumtion.
Alkoholdrycker är en del av måltidskulturen och för många en del av en komplett måltidsupplevelse. Samtidigt är alkoholkonsumtion förknippat med risker som vi har ett ansvar att informera om. Vi är medlemmar i branschorganisationen Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL), som medlemmar i SVL är vi med och stöttar och finansierar initiativen Drinkwise och Prata om Alkohol. Två plattformar som verkar för ett hälsosamt förhållande till alkohol och för att senarelägga ungdomars alkoholdebut.
Läs mer om SVL och branschens ansvarstagande
Läs mer om Prata Om Alkohol
Läs mer om Drinkwise
Vi reder ut de olika begreppen som används för klimatsmart vinproduktion:
Hela produktionskedjan från vinodling till vinproduktion sker miljömässigt anpassat och efter hållbara principer. Det innebär även att hela produktionskedjan bedrivs ekonomiskt och socialt försvarbart genom medvetna val. Några exempel är solcellspaneler för elförbrukningen, återvinning av förbrukningsmaterial, bevarandet av biologisk mångfald i marken, reducerad vattenförbrukning och gödning endast med godkända tillsatser.
Några certifieringar: HVE, CCSW, Sustainable Wine, VIVA.
Hela produktionskedjan från vinodling till vinproduktion sker ekologiskt i varje enskild del, bedrivs ekonomiskt och socialt försvarbart genom medvetna val. Detta är hårt reglerat och noggrant kontrollerat av det lokala kontrollorganet i varje land. Ekologiskt vin benämns även som organiskt och biologiskt och framställningen sker utan användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. För vinframställning av ett ekologiskt vin får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion.
Några certifieringar: CCOF, Certified organic, Organic.
Hela produktionskedjan från vinodling till vinproduktion sker enligt biodynamiska principer och utgår från filosofen Rudolf Steiners teorier där odlingar ses som levande organismer och vingårdar som självförsörjande kretslopp som ingår i en kosmisk helhet. Det är viktigt att själva jorden som grödorna växer i blir näringsrik, porös och full av organiskt liv. För att göra vinrankorna mer livskraftiga använder biodynamiska vinproducenter vissa utvalda naturpreparat. Inom biodynamiken är solens, månens och stjärnornas påverkan på jorden och grödorna avgörande för när man ska göra olika ingrepp i vingården.
Några certifieringar: Demeter, Biodynamic Agriculture Association, BIOGRO.
Hela produktionskedjan från vinodling till vinproduktion sker med småskalig produktion, minimal mänsklig hantering, endast naturlig jäst som finns på druvans skal (sk vildjäst) samt begränsad sulfitanvändning. Naturvin är ett omtalat begrepp och det saknas övergripande certifiering som avgör vad ett naturvin faktiskt är. Formellt får alla producenter kalla sitt vin för ”naturvin” om de vill. Gemensamt är dock att druvan och växtplatsen verkligen ska kännas. Jordens liv ska bevaras genom att använda så lite växtgifter och kemikalier som möjligt i vingården. Naturvinerna hamnar i närheten av många biodynamiska producenter och småskaliga tillverkare som också strävar efter att arbeta med så lite påverkan som möjligt.
Det finns inte några certifieringar.
Mer vinspiration