gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

Utblick Chile - allt annat än smalt - Ward Wines

In English

Utblick Chile – allt annat än smalt


Med sina 420 mil från norr till söder och en medelvidd på bara 18 mil, kan vi nog utnämna Chile till världens ”smalaste” land. Vad gäller vintillverkningen så är dock Chile allt annat än smalt. Från den heta, torra Atacamaöknen till det regniga och kalla Eldslandet spänner Chiles yta över alla klimattyper och odlingsförhållanden, vilket skapar utrymme för många olika druvor och vinstilar.


Med sitt skyddade läge mellan de svala Anderna i öster och dimmorna och vindarna från Stilla havet i väster, har Chile ett klimat som många kallat en vinodlares paradis, som också är förskonat från sjukdomar och skadeinsekter, som t.ex. mjöldagg och vinlus.


De flesta av Chiles odlingar ligger på breddgrader som på norra halvklotet skulle motsvara södra Spanien och Nordafrika, men klimatet är betydligt svalare än vad latituderna antyder.


Vinodlingarna skyddas av Anderna i öster och en västlig, lägre bergskedja som sträcker sig längs kusten. Detta kan ge relativt höga dagstemperaturer, men kalla havsströmmar och kylig luft från Anderna hjälper till att temperera klimatet. 


Vinlandet Chile är uppdelat i fyra regioner, uppdelade i distrikt med namn efter de stora floddalarna. Några av de mest kända distrikten, inom bekvämt avstånd från huvudstaden Santiago, är Casablanca, Maipo, Curicó och Rapel. På senare år så har allt fler vänt blickarna mot Elqui och Limari i norr och Bio-Bio och Itata i söder där olika mikroklimat bidragit med en större variation till Chiles vinutbud.


Chiles vinproduktion har anor från 1500-talet, och till en början odlades mest den inhemska druvan país, som än idag finns kvar med betydande odlingar. I mitten av 1800-talet importerades franska vinsticklingar, och det blev inledningen till den moderna eran i Chiles vinhistoria. 


Chile har blivit känt för sina fruktiga viner i modern stil av de mest gångbara druvorna på den internationella marknaden. Ofta marknadsförs de utifrån druvsort, framför allt Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Den gamla bordeauxdruvan carmenère har blivit landets egen signaturdruva och fått alltmer internationell uppmärksamhet. En ny generation vinmakare har intresserat sig för att hitta äldre druvodlingar och därför har País fått ett uppsving i sällskap med t.ex. Carignan. Aromatiska druvsorter som t.ex. Riesling och Gewürztraminer har också blivit mer populära från mer svala odlingslägen.

Vi tipsar om Haras de Pirque Hussonet Caberbet Sauvignon

Hussonet Cabernet Sauvignon

Hussonet Cabernet Sauvignon

Art nr: 226401

129:-

Volymen är 750ml

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.