Alla som älskar vita bourgogneviner känner till Domaine Leflaive. Få namn är så intimt förknippade med de allra mest berömda vingårdarna för vitt vin i världen som just Leflaive.
Det är viner som deras som fått vinodlare i övriga världen att plantera chardonnay och försöka efterlikna deras stil.
Domaine Leflaive ligger vid Place des Marronniers I Puligny-Montrachet, byn I hjärtat av den “vita” delen av Bourgogne. Här görs viner som vinälskare över hela världen slåss om att få köpa. Dels för att huset gör superba viner, men också för att Domaine Leflaive äger stora delar av de mest berömda vingårdarna i världen.
Förutom 800 kvadratmeter av majestätiska Le Montrachet, äger Leflaive nästan 2 hektar Bâtard-Montrachet, ungefär lika mycket Chevalier-Montrachet och drygt ett hektar av ljuvliga Bienvenues-Bâtard-Montrachet, fyra stora Grand Cru och förmodligen de bästa vingårdarna för chardonnay i världen.
Förutom sina Grand Cru äger Domaine Leflaive cirka 11,5 hektar Premier Cru, 4,5 hektar Puligny-Montrachet och drygt 3 hektar som får bli Bourgogne Blanc.
Lustigt nog ägnade sig den första generation Leflaive mest åt annat än vingårdarna. Grundaren Joseph Leflaive var ingenjör och var med om att konstruera Frankrikes första U-båt, och skötte sina vingårdar med vänster hand. Eller ändå inte, för han valde att vara noga med sina planteringar, och så småningom började han sälja lite vin under egen etikett.
Vid hans död 1953 tog sönerna Jo och Vincent över. Jo skötte ekonomin och Vincent vingårdarna och vineriet. Särskilt den elegante och vältalige Vincent gjorde mycket för att sprida domänens rykte över världen.
Efter Vincents död tog Anne-Claude över och införde biodynamisk odling som tog vinerna till ytterligare en nivå. Efter hennes död i april 2015 har hennes brorson Brice de la Monandière tagit över skötseln av domänen tillsammans med vinmakaren Eric Remy.
Vinmakeriet på domänen är ganska linjärt. Druvorna handskördas vid perfekt mognad, pressas försiktigt och sedan får musten vila och sedimentera i 24 timmar innan den hälls på ekfat för att jäsa och genomgå malolaktisk jäsning. Där stannar vinerna i 12 månader, varefter de får mogna på tank i 6 månader innan de buteljeras och säljs.
Leflaives Grand Cru får 25 % ny ek, Premier Cru 20 %, Villages 15 och Bourgogne Blanc 10 %.
- Vi är ju inte här för att sälja ek, utan vår terroir, så som den visar sig i vinet, säger Eric Remy.
Domaine Leflaive gör eftersökta viner i relativt små serier, så den svenska allokeringen är begränsad.