gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

SNABBA & VÄRMANDE VINTERGRYTOR - Ward Wines

In English

SNABBA & VÄRMANDE VINTERGRYTOR

Det är inte alltid vårt avlånga land har snö från norr till söder, men denna vinter har Kung Bore bjussat generöst på vita vidder under ett soligt högtryck. Oavsett om du har sportlov eller inte så pockar skidspår, skridskoisar och pulkabackar på vår uppmärksamhet. Ut och njut!


Efter friska tag i naturen behöver kroppen fyllas på med energi, och eftersom vi prioriterat tiden utomhus så tipsar vi om 3 snabblagade och goda grytor som värmer både kropp och själ. Vi har sagt det förut och säger det mer än gärna igen – grytor trivs alltid bra i sällskap med goda viner!


Chili sin carne

En chiligryta smakar lika fint utan kött, och i vår chili sin carne får vegofärsen stå för grunden i en mustig gryta som gillar sällskapet från det vita solfruktiga Irony Chardonnay från Kalifornien eller Mont-Redons generöst matvänliga röda Côtes du Rhône.

Ingredienser:

  • 300 g vegofärs
  • 1 gul lök 
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 paprika
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk bönor, helst kidneybönor
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2–3 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver, gärna hälften av den rökta varianten
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk agavesirap (eller socker)
  • Ev. lite vatten
  • olja till stekning
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Finhacka lök och vitlök och hacka paprikan i lite grövre bitar. Stek på medelvärme tills löken är mjuk men paprikan fortfarande är lite krispig.
  2. Häll ner vegofärsen och stek någon minut.
  3. Blanda sedan ner de krossade tomaterna och späd eventuellt med vatten om du tycker att chilin blir för kompakt.
  4. Krydda med tomatpurén, buljongtärningen, de torra kryddorna och sötningen. Låt puttra under lock några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skölj bönorna. Rör ner dem i chilin och låt koka med någon minut. Klart!
  6. Servera gärna med ris och en fräsch sallad.


Fläskfilé i krämig dragon- och senapssås

Den här grytan har något franskt bistro-klassiskt över sig. Irony Chardonnay hittar sin samklang med den gräddiga såsen medan Mont-Redon Côtes du Rhône plockar upp och förstärker de franska accenterna av senap och dragon.

Ingredienser:

  • 700 gr fläskfilé
  • Smör & olja att steka i
  • 3 dl grädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 tsk torkad dragon
  • 1 tsk honung
  • droppe citronsaft
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilén och skär i skivor eller skär ner i mindre bitar. Salta, peppra och bryn snabbt i olja och smör. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
  2. Vispa ur pannan med grädde och kalvfond. Tillsätt dragon och dijonsenap och låt koka ihop under några minuter. Smaka av med citronsaft, honung, salt och peppar.
  3. Lägg tillbaka fläskfilén och ev. köttsaft i pannan och låt koka med i ca 3 minuter.
  4. Servera gärna med ugnsrostade rotfrukter.


Italiensk kycklinggryta med tomat och oliver

En tomatbaserad italiensk kycklinggryta med kryddning av oliver och sardeller bjuder upp druvan Sangiovese till dans. Från familjen Lungarotti i det vackra Umbrien kommer vinet Rubesco med förfinad smak av körsbär och plommon och från Toscana kommer det lite mer bredaxlade Villa Antinori med lite mörkare frukttoner. Två goda val från klassiska adresser till kycklinggrytan!

 Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer el motsvarande mängd kycklinglårfilé
  • Salt & peppar
  • Olja till stekning
  • 600 gr färska tomater (Tips! Grytan går även fint att göra på konserverade tomater.)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 chilifrukt
  • 1 kruka basilika, hackade blad
  • 15 kärnfria oliver, t.ex. kalamata
  • 6 sardellfiléer
  • 1 msk crema di balsamico
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Börja med tomatsåsen. Hacka tomaterna i små tärningar. Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala och finhacka löken och riv vitlöken. 
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta. Tillsätt chilin och stek lite till. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. 
  3. Tillsätt basilika, oliver, sardeller, balsamvinäger och dijonsenap till tomatsåsen. Koka upp och låt sedan puttra långsamt under lock medan du förbereder kycklingen. Tillsätt vatten vid behov.
  4. Krydda kycklingfiléerna runt om med salt och peppar. Stek kycklingen på hög värme i olja i en stekpanna, ca 3-4 minuter på varje sida så att de får fin stekyta.
  5. Lägg kycklingfiléerna i tomatsåsen och låt puttra under lock i ca 20 minuter. 
  6. Servera grytan med ett gott surdegsbröd.
gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.