gate-logo

Du verkar inte ha JavaScript aktiverat i din webbläsare. För att kunna använda denna webbplats måste du tillåta JavaScript i din webbläsare eller uppgradera till en webbläsare som kan hantera JavaScript.

God och Glad Påsk med lamm och rött - Ward Wines

In English

God och Glad Påsk med lamm och rött


Påsken är en en av våra matgladaste högtider och extra härlig för att vi förknippar den med våren, och ljusets och värmens återkomst. Sillen och nubben lämnar vi orörda och bjuder istället på en smaklig kavalkad av recept, serveringstips och dryckesförslag till laxen, skaldjuren och lammet där vinet blir ett naturligt ackompanjemang. 


God och Glad Påsk med lax och vitt


Klassisk lammstek 

Lammsteken är både god och vinvänlig och mångas favorit till påsken. Lammet är ju centralt i många kök och kan serveras i många variationer. Du kan med fördel välja den urbenade varianten som är lättare att både tillaga och servera.

Ingredienser:

  • 1 ½ kg urbenad lammstek
  • färsk rosmarin
  • färsk timjan
  • vitlöksklyftor
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • rotfrukter
  • gul lök

Gör så här:

  1. Hacka örter och vitlök och blanda med olivolja, salt och peppar. Mängd efter tycke och smak, men snåla inte med kryddorna.
  2. Gnid in blandningen på in- och utsidan på steken. Bind ihop steken med bomullsgarn/steksnöre.
  3. Lägg steken i en ugnsfast form eller gryta tillsammans med bitar av rotfrukter (morot, rotselleri etc) och gul lök, samt eventuellt ett par vitlöksklyftor och kvistar av örterna.
  4. Stek i ugnen på 125 grader tills steken nått 60 graders innertemperatur.
  5. Häll gärna i ett glas vin mot slutet av tillagningstiden så får du en mustigare steksky.


Röda påskviner till lammet

Lamm, vitlök och örtkryddor är en härlig kombination som för tankarna till viner och druvor med rötterna kring Medelhavet.

Villa Antinori är en mörkfruktig klassiker från Toscana. Här samsas frukten mörka körsbär, björnbär och svarta vinbär med toner av örter, ceder och mocca.

Marques de Murrieta Reserva bär med sig Riojavinets alla signum i form av plommon, torkad frukt och kryddiga fattoner av dill, tobak och mörk choklad.

Gérard Bertrand Cigalus är ett biodynamiskt odlat vin från Languedoc i södra Frankrike som bjuder på solmogen och generös fruktighet av mörka bär och plommon och inslag av örter.

Gemtree Organic Shiraz har också odlats enligt biodynamiska principer och är en nyhet på Systembolaget. Här får vi en elegant och nyanserad australisk tolkning av Rhônedalens Syrah-druva, med inslag av björnbär, blåbär, svartpeppar, viol och lakrits.


Inspiration lammstek:

Laga lammet efter det klassiska receptet och variera istället tillbehören utifrån ursprunget på det vin du vill dricka.

Väljer du det italienska spåret rekommenderar vi gnocchi med smör och salvia. Det blir buonissimo.

Sätt en tydligt spansk prägel med grillade paprikor och ugnsrostad potatis som kryddats med rökt paprikapulver.

En klassisk och mumsigt god gratin dauphinois, dvs potatisgratäng med en mustig rödvinssås hyllar och accentuerar det franska köket.

Till det australienska vinet föreslås ugnsrostade rotsaker som med sin naturliga sötma fångar upp den solmogna fruktigheten i vinet. Är du riktigt djärv låter du några halverade aprikoser ingå i blandningen.

gate-logo

Webbplatsen innehåller information om och marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Du måste ha fyllt 25 år för att besöka den. Du måste även godkänna att webbplatsen lagrar cookies på din enhet.

Läs mer om cookies
Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.