Domaine Armand Rousseau
Domaine Armand Rousseau är en av Bourgognes stora domäner – oavsett hur man ser på det: till vingårdar, historia eller kvaliteten på vinerna. Egendomen har 14 hektar varav hälften är Grand Cru, mestadels belägna i majestätiska Chambertin.
Den ursprunglige Armand Rousseau var en av de första som faktiskt började göra och buteljera sitt eget vin på 1930-talet. Detta var under en tid då så gott som allt vin såldes av vinhandlare. Bonden odlade druvorna, vinhandlaren gjorde vinet, buteljerade och sålde det under sitt eget namn.
Armands son Charles tog över domänen 1959, strax efter att Rousseau hade köpt en stor del av Premier Cru Clos St Jacques, en äga som Charles och hans son Eric förvaltat till en kvalitet som gör att detta läge betalas som en Grand Cru.
Även om Charles, med sin stora personlighet ännu är kvar i vineriet är det Eric som sköter domänen idag. Han har ändrat väldigt lite i källaren. Vinmakandet följer det klassiskt burgundiska mönstret med nedkylning av druvorna, sedan krossning jäsning i stora kar och regelbunden nedtryckning av skalmassan tillsammans med cirka 15 % avstjälkarna, och därefter lagring på burgundiska ekfat.
De tre toppvinerna, Chabertin, Chambertin Clos de Bèze och Gevrey-Chambertin Clos St Jacques får alla ligga på 100 % nya ekfat, medan de övriga vinerna ligger på fat som är ett år gamla.
Däremot har Eric ändrat bruket i vingårdarna en hel del. Skördarna är precisa, med grön skörd när det behövs (man klipper bort överflödiga druvklasar) och det enda som inte är ekologiskt är någon enstaka behandling mot sjukdomar. Markerna plöjs istället för att behandlas med ogräsbekämpningsmedel.
Sedan 2012 har Erics dotter Cyrielle, utbildad i geologi och vinodling och med erfarenheter av vinodling i Oregon, Australien och Nya Zeeland gjort sin far sällskap i såväl vinfälten som i källaren – så familjetraditionen fortsätter.
Domaine Armand Rousseau gör eftersökta viner i relativt små serier, så den svenska allokeringen är begränsad.