Vinhuset Lungarotti grundades i början av 1960-talet av Giorgio Lungarotti i regionen Umbrien i Italien. Som de flesta andra bönder hade han ett jordbruk med flera olika grödor och med tiden kom Giorgio att satsa fullt ut på odling av druvor och att buteljera sitt eget vin.
Produktionen består numera av både vita viner med dominans av Trebbiano och röda viner med dominans av Sangiovese. Lungarotti anses som en av topproducenterna inte bara i Umbrien, utan i hela Italien.
Vinhuset drivs idag av Giorgios döttrar Chiara Lungarotti, hennes syster Teresa Severini och nästa generation i familjen genom Teresas son Francesco Zaganelli. De är ivrigt påhejade av mamma Maria Grazia som är en riktig kulturpersonlighet.
Den ursprungliga egendomen ligger i den underbara medeltidsstaden Torgiano. Just Torgiano är även vingården som gjort Umbrien och vinhuset vida känt. Många anser att vinhusets grundare Giorgio Lungarotti, var en av de stilbildande pionjärerna inom modern italiensk oenologi och familjeföretaget har hela tiden varit en av de mest drivande krafterna för tillverkningen av röda och vita kvalitetsviner från Umbrien. Något som resulterat i legendariska viner som Rubesco och Vigna Monticchio. Lungarotti äger även en egendom i Montefalco.
I november 2021 utsågs Lungarotti till ett av Italiens 50 bästa vinhus av tidningen Food and Wine Italy.
De hållbart odlade vingårdarna som är VIVA-certifierade består av druvor till röda viner med dominans av druvan Sangiovese och druvor till vita viner med dominans av Trebbiano. Vinhusets 250 hektar vingårdar är planterade med respekt för miljön och optimerade för att öka konkurrenskraften mellan plantorna. Denna begränsning gör att varje vinstock ökar koncentrationen druvorna och därmed en högre kvalitet på varje enskild druva.
Ett gammalt ordspråk säger ”jorden har vi på lån för att lämna vidare till våra barn”, detta är ett ordspråk som familjen Lungarotti är djupt övertygad om. För familjen betyder hållbarhet inte bara att skydda miljön utan också att använda energi klokt, att kontinuerligt experimentera och tillämpa nya tekniker och lösningar för att snabbt anpassa sig till ett förändrat klimat. Ambitionen är hela tiden att ta tillvara och skydda marken och göra allt för att den ska respekteras och kunna bära den djupt eftertraktade frukten generation efter generation.
Lär känna Umbrien och Lungarotti genom Anders Levanders reportage - Känner du till vin från Umbrien?
Lungarotti har odlat hållbart i många år. Valet styrs av önskan att uppnå bästa möjliga kvalitet på druvorna med respekt för vinstocken såväl som den biologiska mångfalden i jorden och miljön. Det har bidragit till att man genomfört många olika projekt både i vingårdarna och källarna genom åren.
Odlingarna i Torgiano är certifierade enligt VIVA Sustainability and Culture och har “Green Heart Quality certification” från 2017. Vingården Montefalco är ekologisk odlad sedan skörden 2014, vilket innebär att man tar hand om vattenresurserna, använder endast naturlig gödsel och ett minimum av bekämpningsmedel. Dessutom bara när det verkligen behövs.
Tillsammans med Universitet i Perugia har de tagit fram ett system att samla in väderdata från sina stora odlingarna. Detta har gett dem möjlighet att bygga en meteorologisk modell som också tar hänsyn till mikroklimatet, vilket i sin tur gör att de kan förutse var behandlingar behöver sättas in. Tack vare detta har Lungarotti kunnat minimera sitt användande av bekämpningsmedel ytterligare.
Umbrien - Italiens gröna hjärta med vingårdarna Torgiano och Montefalco.
Artiklar & vinspiration