I den sydligaste delen av Trentino i norra Italien ligger San Leonardos ägor med anor som går långt tillbaka i historien. Vinhuset är vida kända för klassiska röda viner och vita viner och i de egna vingårdarna odlas internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Carménere helt ekologiskt, och med Alperna som närmaste granne.
Italiens “vinbibel” Gambero Rosso har utsett San Leonardo till "Winery of the Year 2025"
Den gamla klosterbyggnaden har familjen Guerrieri Gonzagas ägt sedan 1720-talet och brukat marken sedan slutet av 1800-talet. Men det var egentligen först på 1970-talet som vinet kom in i bilden.
När den första vinrankan planterades hämtades inspiration från Bordeaux och framförallt vinhuset Sassicaia i Bolgheri.
Idag jämförs ofta deras röda viner och vita viner med det klassiska och högt rankade vinhuset. Och det är inte så konstigt, man delar nämligen både blodsband och inspiration genom den erkända vinkonsulten Giacomo Tachis som anlitades av båda vinhusen under 1900-talet.
Vackert inbäddat i en dalgång med Alperna som närmaste granne och varma eftermiddagsvindar från närliggande Gardasjön skapas ett speciellt mikroklimat som påminner om klimatet i mer sydliga regioner. Det är just klimatet, tillsammans med den speciella jordmånen som ger druvorna dess unika friskhet och fräschör. En avgörande faktor är även den vision som vinhusets mångårige vinmakare och ägare Marchese Carlo Guerrieri Gonzaga alltid haft som mål och den vinstil han föredragit – kort och gott eleganta röda viner och vita viner av de franska druvsorter; Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.
Det är idag tredje generationen som tagit över som vinmakare och Anselmo Guerrieri Gonzaga driver vinhuset vidare med precis samma vision och ambition som sin far. San Leonardo har också medvetet arbetat för att värna miljö och klimat och sedan 2015 är vinhusets alla odlingar och produktion helt ekologiskt certifierade.
San Leonardos klassiska viner är högt ansedda världen över och kännetecknas av eleganta, friska viner på internationella druvsorter.
Artiklar & vinspiration