Chardonnay är den mest odlade gröna druvan i världen och bidrar till några av de mest prestigefyllda vita vinerna som går att köpa för pengar. Druvan har sitt ursprung i den lilla staden Chardonnay i Frankrike och tros vara en korsning av Pinot Noir och Gouais Blanc.
Chardonnay är helt klart vinvärldens vita superstar. Druvan är mångsidig och eftersom den är ganska neutral i smaken kan man påverka vinets karaktär med jordmån, odling och vinframställning.
Flera berömda viner i Bourgogne och Champagne i Frankrike görs på Chardonnay och även uppskattade viner från USA, Australien är producerade på denna älskade druva för vita viner. Dessutom gillar Chardonnay ekfat och kombinationen blir ofta väldigt lyckade resultat.
Vita viner gjorda på Chardonnay varierar otroligt mycket och är beroende på var druvan odlas, jordmån och klimat. Fruktiga smaker som citrus, päron, äpple och tropiska toner som melon och ananas skulle kunna sägas vara gemensamt.
I Bourgogne är vinerna oftast lagrade på ekfat vilket tillför toner av brynt smör och rostade aromer från ekfaten. I Chablis är klimatet något svalare och vinerna görs utan ekfatlagring, det ger viner med friska toner av gröna äpplen, citrus och mineral. När druvan odlas i varmare klimat blir vinerna mer tropiska och fylliga i sin karaktär än när den odlas i svalare områden. De allra flesta kan hitta ett vin på druvan Chardonnay som man föredrar. Ekfatslagrad Chardonnay har en rundare stil. Vinet har smöriga toner av kola och knäck och något mindre friskhet. Bra exempel på detta är viner från Bourgogne (förutom Chablis som du kan läsa mer om nedan), Kalifornien och Australien.
Dessvärre fanns det en period under 90-talet när ekfatslagrad Chardonnay fick dåligt rykte. Det var främst Australiska producenter som öste ner ekspån i ett mediokert vin för att få en mer exklusiv stil. Det resulterade i att begreppet ABC (Anything But Chardonnay) myntades. Som tur är, är detta ett minne blott och ekfatslagrad Chardonnay är idag mångas favorit.
I Chablis lagras vinet i ståltank och får därmed en friskare och fräschare stil med toner av citrus, päron, ananas och mineralitet. Eftersom stilen skiljer sig så mycket och viner från Chablis sällan skriver ut druvan på etiketten är det inte så konstigt att det ibland dyker upp kommentarer som ”Jag gillar inte Chardonnay, men tar gärna en Chablis”.
Chardonnay är en oerhört viktig druvan i regionen champagne och den gröna druvan som ingår i Champagne och ett flertal andra mousserande viner. En champagne på enbart Chardonnay kallas för en Blanc de Blancs.
Odlas i: Frankrike, Australien, Italien Chile, Nya Zeeland och USA
Kända regioner: Champagne, Bourgogne, Trendodoc, Napa Valley
Den 24 maj firas Internationella Chardonnay-dagen.
Perfect pairs till Chardonnay