Familjen Trimbach måste verkligen räknas till veteranerna i Alsace, med en vinodlarhistoria som startade redan 1626 och pågår än idag. Den första internationella framgång fick familjen i slutet av 1800-talet, och efter andra världskriget inleddes den verkliga storhetstiden då bröderna Bernard och Hubert inledde utvecklingen av vinerna som gjort firman internationellt berömd. Sedan början av 1990-talet drivs företaget av nästa generation, representerad av Bernard’s son Pierre. Trimbach’s egna vinodlingar består av 30 hektar, varav 4 hektar är Grand Cru-lägen.
Alla av Trimbach’s toppviner kommer från Grand Cru-vingårdar men detta står inte på etiketten, eftersom familjen tycker benämningen ofta missbrukas. Produktionen uppgår till ca. 86 000 lådor per år och 80 % av druvorna köps från ett 70-tal kontrakterade odlare där många arbetar helt ekologiskt och som man haft ett nära samarbete med sedan generationer tillbaka.
Trimbach’s viner kännetecknas av renhet, elegans och fräschör. På så sätt blir deras viner en kvintessens av allt det goda som Alsace står för. Vägen dit har gått via hängivenhet och engagemang. Det finns ingenting som lämnas åt slumpen: från vingårdens plantering, odling och skörd till vinets framställning, buteljering och lagring. I receptet ryms även att vinerna inte släpps till försäljning innan de ger en angenäm smakupplevelse, vilket idag är en sällsynt kvalitetsambition.
Klimat och Miljö
Familjen Trimbach ställer höga krav på hållbarhet både i de egna odlingarna och på de odlare som man köper in druvor från. Sedan 2007 är vingården Clos Ste Hune helt ekologisk och under de senaste tre åren har flertalet av de egna vingårdarna gått över till ekologisk produktion. Detta bidrar till en ökad medvetenhet med miljöanpassade val i hela produktionskedjan.