Portvinshuset Graham's är en del av familjen Symington Family Estates. Familjen Symington har sitt ursprung i Skottland, England och Portugal. De har nu varit involverade i produktion av portviner och starkviner som LBV, Tawny, Vintage och Six grapes sedan 1882, men rötterna går tillbaka 14 generationer och över 360 år med förfäder som tillhörde pionjärerna i portvinsindustrin. Utan att överdriva räknas familjen idag som den ledande kvalitetsproducenten i området genom sitt ägarskap av historiska portvinshus som Graham’s, Cockburn’s, Dow’s och Warre’s.
Av de olika husen som familjen äger är Graham’s det mest ansedda och har flera gånger fått utmärkelsen ”The World’s Most Admired Port Brand”, som delas ut av tidskriften Drinks International och utses av en jury på 200 ledande personer i den internationella vinindustrin.
Graham’s historia börjar 1820 då familjen landade i vinbranschen av en tillfällighet. De drev då en textilfirma i Oporto, som William och John Graham förestod. En dag blev bröderna erbjudna en ansenlig mängd portvin som betalning för en skuld och godtog vinet som betalning. Detta blev början på en lång och framgångsrik historia inom portvinsindustrin som blomstrar än idag.
Symington är en av de drivande krafterna i regionen vad gäller både innovation och förvaltandet av de unika inhemska druvsorterna. På flera av egendomarna pågår experiment med både gamla och nya druvsorter och odlingsmetoder. Allt i syfte att öka kvaliteten. Här bör särskilt nämnas ”vinbiblioteket” på Quinta do Ataide där inte mindre än 53 (!) olika druvsorter är planterade, varav flera nästintill bortglömda och utrotningshotade. Man har också utvecklat en modern version av de traditionella ”lagares”, dvs de låga jästankarna där man historiskt har krossat druvorna genom att trampa på dem. Denna process sker nu mekaniskt med hjälp av silikonklädda ”pads” som nästintill perfektion simulerar människofotens tryck och rörelser. I kombination med den senaste teknologin vad gäller t.ex. temperaturkontroll så har detta bidragit positivt till vinernas kvalitet.
Förutom de klassiska portvinerna LBV, Six grapes, vintage och tawny har familjen också varit en av pionjärerna för utvecklingen av ”bordsviner” i Douro-dalen, delvis i samarbete med den berömda familjen Prats i Bordeaux, och levererar flera av de bästa röda vinerna som Chryseia, Quinta do Vesuvio och Quinta do Ataide.
Familjens långa historia och bidrag till vinindustrin har genom åren uppmärksammats med en mängd utmärkelser. Till exempel fick Paul Symington, som förste portugis, ta emot Decanters ”Man of the Year” 2012. Pauls kusin, Peter, blev under 80- och 90-talet utsedd till ”Fortified Winemaker of the Year” av International Wine Challenge inte mindre än sex gånger – en bedrift som ännu är oöverträffad. Peters son Charles följer i pappas fotspår då han tilldelades samma pris år 2003.
En av drivkrafterna i regionen för innovation och förvaltandet av de unika inhemska druvorna.
Familjen Symington är mycket aktiv i driften av de olika portvinshusen och idag finns representanter från både den femte och sjätte generationen representerade på ledande positioner. De äger, förvaltar och sköter alla sina vingårdar, något som är unikt jämfört med de andra stora husen. Familjen är den största vingårdsägaren i hela Dourodalen med sina 2461 hektar, varav 1065 hektar odlade med vin på vackra terrasser längs med floden. Flera av de mest historiska och kända lägena är i familjens ägo; ”Quintas” som Vesuvio, Malvedos, Bomfim, Cavadinha med flera är alla namn som får portälskare världen över att lystra lite extra.
Hela 127 hektar odlas ekologiskt, vilket gör familjen till den största ägaren av ekologiskt certifierade vingårdar i hela Portugal.
Familjen Symington meddelade nyligen att de passerat den stränga certifieringsprocessen för att bli ett B Corp-företag. Certifiering innebär högt ställda krav på sociala, miljömässiga och etiska affärsmetoder.
Sedan tidigare har de flertalet utmärkelser för sitt arbete med kvalitet, säkerhet, hållbarhet och jobbar fortsatt målmedvetet för att värma miljö och klimat. Som den största odlaren av ekologiskt certifierad mark i norra Portugal visar det att de tar sitt ansvar på allvar för kommande generationer.
Några konkreta exempel på detta är att de installerat solpaneler och har flera pågående projekt för att minska elanvändningen vid vinproduktion. De använder i största möjliga mån elektriska gaffeltruckar i vingårdsarbete och i produktionen och är generellt medvetet med att minska koldioxidavtrycket.
Mer vinspiration