Med sina 420 mil från norr till söder och en medelvidd på bara 18 mil, kan vi nog utnämna Chile till världens ”smalaste” land. Vad gäller vintillverkningen så är dock Chile allt annat än smalt. Från den heta, torra Atacamaöknen till det regniga och kalla Eldslandet spänner Chiles yta över alla klimattyper och odlingsförhållanden, vilket skapar utrymme för många olika druvor och stilar på både röda viner och vita viner.
Vinlandet Chile
Med sitt skyddade läge mellan de svala Anderna i öster och dimmorna och vindarna från Stilla havet i väster, har Chile ett klimat som många kallat en vinodlares paradis, som också är förskonat från sjukdomar och skadeinsekter, som t.ex. mjöldagg och vinlus.
De flesta av Chiles odlingar ligger på breddgrader som på norra halvklotet skulle motsvara södra Spanien och Nordafrika, men klimatet är betydligt svalare än vad latituderna antyder. Vinodlingarna skyddas av Anderna i öster och en västlig, lägre bergskedja som sträcker sig längs kusten. Detta kan ge relativt höga dagstemperaturer, men kalla havsströmmar och kylig luft från Anderna hjälper till att temperera klimatet.
Fyra vinregioner
Vinlandet Chile är uppdelat i fyra regioner, uppdelade i distrikt med namn efter de stora floddalarna. Några av de mest kända distrikten, inom bekvämt avstånd från huvudstaden Santiago, är Casablanca, Maipo, Curicó och Rapel. På senare år så har allt fler vänt blickarna mot Elqui och Limari i norr och Bio-Bio och Itata i söder där olika mikroklimat bidragit med en större variation till Chiles vinutbud.
Chiles vinproduktion har anor från 1500-talet, och till en början odlades mest den inhemska druvan país, som än idag finns kvar med betydande odlingar. I mitten av 1800-talet importerades franska vinsticklingar, och det blev inledningen till den moderna eran i Chiles vinhistoria.
Chiles moderna stil
Chile har blivit känt för sina fruktiga viner i modern stil av de mest gångbara druvorna på den internationella marknaden. Ofta marknadsförs de utifrån druvsort, framför allt Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Den gamla bordeauxdruvan carmenère har blivit landets egen signaturdruva och fått alltmer internationell uppmärksamhet. En ny generation vinmakare har intresserat sig för att hitta äldre druvodlingar och därför har País fått ett uppsving i sällskap med t.ex. Carignan. Aromatiska druvsorter som t.ex. Riesling och Gewürztraminer har också blivit mer populära från mer svala odlingslägen.
Top Value Big Red Wines 2020 - Wine Spectator
Gott till Cabernet Sauvignon från Chile