Genom den grekiska mytologin med Dionysos i spetsen vet vi att grekiskt vin har funnits länge. Vinproduktionen i Grekland är dock mycket liten - hela landets produktion är ungefär lika stor som en enda vinregion i norra Italien. Så man får konkurrera med kvalitet, originalitet och spännande lokala druvor.
Grekerna var ett av de första europeiska folken att producera vin. Enligt arkeologiska bevis odlades vinrankor i norra Grekland 4000 år f.kr. och det har med säkerhet konstaterats att vin producerades 2000 år f.kr. Handelsutbytet kring Medelhavet med bland annat vin och olivolja lade grunden för den grekiska civilisationen och Grekland blev bryggan mellan vinets östliga vagga och Västeuropa. Det var greker som koloniserade södra Italien och Sicilien och blev de första vinmakarna i Frankrike. Greker startade även vinodlingar på flera håll runt Medelhavet.
I mitten av 1400-talet inleddes en period under ottomanskt och senare turkiskt herravälde. Den vinfientliga ockupationen av landet varade ända till 1821. Vinproduktionen kunde återupptas men stampade i lång och hård motvind under två världskrig och inbördeskrig. Den grekiska vinproduktionen har genomgått en revolution under de senaste decennierna med start på 1960-talet, och fick ytterligare fart i sambandet med EU-inträdet 1981.
"Vin försonar dig med dig själv" - Platon
Klimatet är av utpräglad medelhavstyp med milda vintrar och på vissa platser mycket heta och torra somrar. Torka kan vara ett problem, speciellt i de södra delarna. I de varmaste områdena planteras vingårdarna ofta på nordsluttningar för att skydda vinstockarna mot hettan och ge druvorna en förlängd mognadsperiod. Landet är mycket bergigt och många vingårdar är planterade på svalare högre höjder. På vissa högplatåer kan druvorna ändå ha svårt att mogna - medan skörden på en del öar ofta inleds redan i juli.
Ca 20 grekiska regioner producerar vin med AOC-beteckning. En stor del av Greklands produktion kommer från halvön Peloponnesos, där de två viktigaste appellationerna är Nemea för röda viner och Mantinia för vita viner. I norra Grekland ligger den bergiga regionen Makedonien, som är känt för sina röda viner från Naoussa och Goumenissa. Vin odlas också på de flesta av de grekiska öarna, där Santorini och Kreta är de mest kända.
Grekland har många spännande inhemska druvor. 70% av produktionen är vitt vin och de främsta gröna druvorna är Assyrtiko som är känd för sin friska syra, den smakrika och fylliga Malagousia, den aromatiska Moschofilero och den citrusfriska Savatiano som är grunden i Retsina-vinerna.
De viktigaste blå druvorna är Agiorgiotiko som är landets mest odlade druva och Xinomavro som brukar jämföras med Nebbiolo. Dessutom odlas också de vanliga internationella druvorna, som Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc.