Som ett land i hjärtat av Centraleuropa har landet influerats av olika kulturer men har även en stark egen kultur, och det gäller även deras goda viner! Österrike står för endast 1% av världens vinproduktion, vilket motsvarar ¼ av vad t.ex. hela Tyskland eller Kalifornien producerar, men upplever just nu en renässans som vinnation.
I spetsen går landets signaturdruva; den aromatiska, vitvinsdruvan Grüner Veltliner. Men även Riesling och de röda vinerna är på stark frammarsch.
Vinframställningen i Österrike är en gammal och stolt tradition, men var ofta bara en del av verksamheten på blandade lantbruk tillsammans med andra grödor eller boskap. Än idag kännetecknar de många små vingårdarna Österrike som vinland.
År 795 tillät Karl den store vinbönderna att ha egna utskänkningsställen, och drog upp detaljerade riktlinjer för vinodlingen i Ostmark (Österrike). Några hundra år senare fick klostren i Bayern i uppdrag att plantera vin utmed Donau i hela Niederösterreich, och redan på 1000- och 1100-talen exporterades vin över hela Europa. 1784 stadfäste Kejsaren Josef II vinböndernas rätt att sälja eget vin från sin ”heuriger” eller ”buschenschank”, även om traditionen redan då var tusen år gammal.
Österrikes vindistrikt ligger i den östliga delen av landet, och har ett s.k. moderat kontinentalklimat, vilket ger odlandet av vindruvorna optimala klimatförhållanden med utpräglade årstider och tydliga skillnader mellan dags- och nattemperaturer. Detta ger mycket fruktiga, aromatiska viner med hög syra i de vita vinerna och kraftiga tanniner i de röda vinerna.
“Austria is punching far above its weight and the wine world agrees.”, Anne Krebiehl MW, Wine Enthusiast Magazine
Enkelt uttryckt kan vi dela in landet i tre regioner, och 16 distrikt, alla bekvämt tillgängliga från Wien. Norr om Donau ligger Niederösterriech som är hemmaplan för de vita druvorna Grüner Veltliner och Riesling. I regionen finns många kända distrikt som t.ex. Wachau, Kamptal och Kremstal. I sydöstra hörnet hittar vi Burgenland där varma vindar från Ungern får upp temperaturen och här görs de bästa röda vinerna, och vid Neusiedlersee's dimmiga stränder blir de ädelsöta vinerna av världsklass. Söder om Wien ligger Steiermark som representerar den mest storskaliga produktionen där man oftare ser internationella druvsorter.
Österrike är främst ett vitvinsland och de gröna druvorna täcker gott och väl 2/3 av vinodlingarna. Huvudnumret är utan tvivel Grüner Veltliner, som med sin friskhet och typiska pepprighet har blivit landets signaturdruva, men här görs också Riesling i absolut världsklass.
Andra intressanta druvor är Sauvignon Blanc i Steiermark och Welschriesling i Burgenland. Rödvinets historia är betydligt kortare, men vinerna alltmer uppskattade. De vanligaste druvorna är Blaufränkisch, Zweigelt och St. Laurent men även Pinot Noir har uppnått en hög kvalitetsnivå.
Mer vinspiration