Vinho Verde är inte en vinstil som många tror, utan Portugals nordligaste och största vindistrikt. ”Verde” anspelar på grönskan i den regnrika Minho-regionen som fått sitt namn från gränsfloden mot Spanien. Med sina frodiga floddalar och skogsbeklädda sluttningar är det något av Portugals skafferi, och här görs det fantastiska vita viner från spännande inhemska druvsorter som får alltmer uppmärksamhet.
I regionen har man ägnat sig åt vinkultivering sedan urminnes tider men de första beläggen för vinodling är från 1100-talet. Det finns åtminstone en originalhandskrift från år 1172, där Afonso Henrique gav invånarna i Bouças tillstånd att odla druvor. Här finns gamla traditioner och vin har länge varit en viktig ekonomisk faktor. Vin härifrån var faktiskt det första portugisiska vinet som nådde andra europiska marknader, främst England. Det är ett av Portugals äldsta vindistrikt och klassificerades redan 1908 under Região Demarcada do Verde.
Regionen sträcker sig från Minho-floden, som utgör den norra gränsen mot Spanien, ända ned längs kusten till Porto och inlandet så långt söderut som ca 30 km söder om Douro-floden. Vinho Verde täcker 21 000 ha och är uppdelad i nio underregioner i ett böljande landskap med vacker natur där floderna Douro, Tâmega, Sousa, Ave, Cávado, Lima och Minho flyter igenom distriktet. Med goda skäl anser många portugiser att Minho är den vackraste delen av deras land.
Regionen är ett av de regnigaste områdena i Europa med i genomsnitt 1500 mm nederbörd per år. Klimatet är också starkt präglat av berg och Atlantens strömmar. Vinstockarna växer i bördiga granitjordar längs floderna som rinner från bergen i öster och mynnar ut i Atlanten i väst. Det svala fuktiga klimatet gör att det krävs luftiga vingårdar med god solexponering för att får en bra kvalitet på druvorna.
I områdets milda havsklimat trivs framförallt gröna druvsorter, och vitt vin står för 80% av produktionen och kännetecknas av sin friska, krispiga karaktär. Traditionellt har vinerna ofta varit en blandning av flera druvor, men det blir allt vanligare med druvrena viner då det finns flera intressanta sorter av hög kvalitet, alla med en unik karaktär och smak. Alvarinho har tagit ledarrollen och odlas mest i underregionerna Monção och Melgaço längst i norr, och ger komplexa fylliga viner med citrus, tropisk frukt, vita blommor och tydliga mineraltoner. Den är också vanlig på den spanska sidan av gränsen under namnet Albariño. Den mest odlade druvan är Loureiro som har en mer blommig smak, och eleganta toner av citrus och honung. Andra viktiga druvor är den stålaktiga Trajadura, den mineraliska Arinto och den krämiga Avesso. Det görs också många goda exempel av mousserande vin på samma druvsorter. Rött vin är än så länge ganska ovanligt och görs i huvudsak av druvsorten Vinhão.