Doften är lätt kryddig och örtig med tydliga aromer av färsk lime, krusbär och grön mango. Smaken är stramt syrlig med rund fruktkaraktär samt enantydan till fatkryddor och en lång generös eftersmak. God redan från dag ett men klarar även ett par år i källaren.
Blanc etc... hette tidigare Blanc Fumé de Pouilly men efter en lång tvist med appellationen valde Dagueneau att lämna AOC Pouilly Fumé vilket också innebar att vinet inte längre fick bära sitt namn, trots att det är samma vin som tidigare. Blanc etc... kommer från en mix av fyravingårdar och från de lägen som inte ger samma uttryck som övriga vingårdsspecifika viner. Men det innebär istället att Blanc etc... är det vin från Dagueneau som är mest drickvänligt vid ung ålder. Vinet jäser och lagras i en blandning av rostfritank och fat.
Om producenten
Vinerna från Domaine Dagueneau förtjänar sin rättmätiga plats bland världens stora viner. Som New York Times sammanfattar det: ”Att smaka ett Dagueneau-vin för första gången är en uppenbarelse. Vinhusets Sauvignon Blancs har en oväntad renhet, smakerna är intensiva och samtidigt nyanserade. Det är inte frukten som går igenom, utan friskheten, elegansen och ursprunget.” Vinhuset var tidigt ute med ekologisk vinodling och naturlig jäsning, samt omfattande experiment gällande såväl storlekar som modeller på ekfat för den optimala lagringen. Numera är det Didiers son Louis-Benjamin Dagueneaus namn som står på etiketterna och det är också han som leder arbetet på Domaine Dagueneau.
Visste du att?
Sedan 2017 har Dagueneau valt att inte längre buteljera sina viner under AOC Pouilly Fumé utan istället som Vin de France. Ett beslut som knappt förvånar med tanke på den egensinnighet som domänen haft sedan start. Vingårdarna, vinerna och framför allt kvaliteten är densamma sedan tidigare men på grund av detta har vinet Blanc Fumé de Pouilly fått byta namn till Blanc etc…
Doften är lätt kryddig och örtig med tydliga aromer av färsk lime, krusbär och grön mango. Smaken är stramt syrlig med rund fruktkaraktär samt enantydan till fatkryddor och en lång generös eftersmak. God redan från dag ett men klarar även ett par år i källaren.
Blanc etc... hette tidigare Blanc Fumé de Pouilly men efter en lång tvist med appellationen valde Dagueneau att lämna AOC Pouilly Fumé vilket också innebar att vinet inte längre fick bära sitt namn, trots att det är samma vin som tidigare. Blanc etc... kommer från en mix av fyravingårdar och från de lägen som inte ger samma uttryck som övriga vingårdsspecifika viner. Men det innebär istället att Blanc etc... är det vin från Dagueneau som är mest drickvänligt vid ung ålder. Vinet jäser och lagras i en blandning av rostfritank och fat.
Louis-Benjamin Dagueneau
Om producenten
Vinerna från Domaine Dagueneau förtjänar sin rättmätiga plats bland världens stora viner. Som New York Times sammanfattar det: ”Att smaka ett Dagueneau-vin för första gången är en uppenbarelse. Vinhusets Sauvignon Blancs har en oväntad renhet, smakerna är intensiva och samtidigt nyanserade. Det är inte frukten som går igenom, utan friskheten, elegansen och ursprunget.” Vinhuset var tidigt ute med ekologisk vinodling och naturlig jäsning, samt omfattande experiment gällande såväl storlekar som modeller på ekfat för den optimala lagringen. Numera är det Didiers son Louis-Benjamin Dagueneaus namn som står på etiketterna och det är också han som leder arbetet på Domaine Dagueneau.
Visste du att?
Sedan 2017 har Dagueneau valt att inte längre buteljera sina viner under AOC Pouilly Fumé utan istället som Vin de France. Ett beslut som knappt förvånar med tanke på den egensinnighet som domänen haft sedan start. Vingårdarna, vinerna och framför allt kvaliteten är densamma sedan tidigare men på grund av detta har vinet Blanc Fumé de Pouilly fått byta namn till Blanc etc…