Generöst, fruktigt, fylligt och smakrikt med toner av mörka bär, svarta vinbär, körsbär, plommon, rostade ekfat och en lite örtig ton. Mjuka sammetslena tanniner och en lång, fyllig eftersmak.
Gérard Bertrand köpte egendomen 1995 och Cigalus är idag även hans hem. De sju druvorna som ingår i Cigalus Rouge planterades i vingården 2002 och odlas sedan 2010 helt biodynamiskt enligt Demeter. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. 70 % av druvjuicen genomgår alkoholjäsning på nya franska ekfat, resten vinifieras i rostfria ståltankar. Vinet har därefter lagrats 7 - 8 månader fram till vårdagjämningen, med regelbunden omrörning av jästfällningen. Efter buteljering får flaskorna vila ett år i vinhusets källare innan de släpps till försäljning.
Årgång 2016 serverades till varmrätten vid Nobelbanketten 2018.
Servera Cigalus Rouge till lamm, nöt, fågel och viltkött. Vinet passar även perfekt till såväl svenska som franska hårdostar.
Om producenten
Gérard Bertrand är en välrenommerad familjeägd vinproducent med sitt hjärta i Languedoc-Roussillon. Sedan 2002 har vinhuset arbetat målmedvetet med hållbarhet i vingårdarna och idag odlas samtliga 17 egendomar med totalt 1 000 hektar helt biodynamiskt, vilket gör Gérard Bertrand till världens största biodynamiska vinodlare. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området.
Gérard Bertrand utsågs 2023 till ”Master Winemaker of the Year” av magasinet The Drink Business och vid två tillfällen har Gérard Bertrands viner serverats vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.
2024 fick Gérard Bertrand den prestigefyllda utmärkelsen ”Gyllene Glaset” av magasinen Allt om Vin och Allt om Mat med motiveringen:
För att ständigt förse den svenska marknaden med personliga viner i olika stilar och prisklasser, alla med tydlig doft och smak av sydfrankrike. För sin övertygelse om att vägen fram ska vara hållbar och långsiktig.
Generöst, fruktigt, fylligt och smakrikt med toner av mörka bär, svarta vinbär, körsbär, plommon, rostade ekfat och en lite örtig ton. Mjuka sammetslena tanniner och en lång, fyllig eftersmak.
Gérard Bertrand köpte egendomen 1995 och Cigalus är idag även hans hem. De sju druvorna som ingår i Cigalus Rouge planterades i vingården 2002 och odlas sedan 2010 helt biodynamiskt enligt Demeter. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. 70 % av druvjuicen genomgår alkoholjäsning på nya franska ekfat, resten vinifieras i rostfria ståltankar. Vinet har därefter lagrats 7 - 8 månader fram till vårdagjämningen, med regelbunden omrörning av jästfällningen. Efter buteljering får flaskorna vila ett år i vinhusets källare innan de släpps till försäljning.
Årgång 2016 serverades till varmrätten vid Nobelbanketten 2018.
Servera Cigalus Rouge till lamm, nöt, fågel och viltkött. Vinet passar även perfekt till såväl svenska som franska hårdostar.
Om producenten
Gérard Bertrand är en välrenommerad familjeägd vinproducent med sitt hjärta i Languedoc-Roussillon. Sedan 2002 har vinhuset arbetat målmedvetet med hållbarhet i vingårdarna och idag odlas samtliga 17 egendomar med totalt 1 000 hektar helt biodynamiskt, vilket gör Gérard Bertrand till världens största biodynamiska vinodlare. Gérard Bertrand är en starkt lysande ledstjärna i Languedoc-Roussillon för att framhäva de unika druvsorterna, de regionala vinstilarna och för att främja kvalitet framför kvantitet i området.
Gérard Bertrand utsågs 2023 till ”Master Winemaker of the Year” av magasinet The Drink Business och vid två tillfällen har Gérard Bertrands viner serverats vid Nobelbanketten i Stockholms Stadshus.
2024 fick Gérard Bertrand den prestigefyllda utmärkelsen ”Gyllene Glaset” av magasinen Allt om Vin och Allt om Mat med motiveringen:
För att ständigt förse den svenska marknaden med personliga viner i olika stilar och prisklasser, alla med tydlig doft och smak av sydfrankrike. För sin övertygelse om att vägen fram ska vara hållbar och långsiktig.
Körsbär, svarta vinbär, färsk tobak och lite svartpepprighet. Väldigt snyggt bygge med balans och struktur.