Nyanserad, söt smak med inslag av fat, blåbär, svartpeppar, russin, nötter, choklad, mörka körsbär och nötter.
Alla röda portviner tillverkas på samma sätt. Jäsningen avbryts genom att man tillsätter druvsprit. Resultatet blir ett sött starkvin med cirka 20 volymprocent. Denna crusted port är baserad på tre olika årgångar och har buteljerats utan klarning eller filtrering 2013. Det är alltså inte årgången som är angiven på flaskan utan det år vinet buteljerades. Crusted port har fått sin benämning efter jästfällningen som finns i flaskan, 'crust'. Crusted port är vanligtvis en blandning av olika årgångar, men kan också produceras från en årgång. Till skillnad från Vintage port, som är från en årgång, så har vinmakaren en möjlighet att blanda portvinet utefter de olika vinernas förutsättningar för att uppnå önskat resultat. Crusted port har likheten med Vintage port att vinet har jästfällning och behöver dekanteras.
Om producenten
Dow's ägs av familjen Symington som har sitt ursprung i Skottland, England och Portugal. De har nu varit involverade i produktion av portvin i fem generationer sedan 1882, men rötterna går tillbaka 14 generationer och över 360 år med förfäder som tillhörde pionjärerna i portvinsindustrin. Utan att överdriva räknas familjen idag som den ledande kvalitetsproducenten i området genom sitt ägarskap av de historiska portvinshusen Dow's, Graham’s, Cockburn’s och Warre’s.
Hållbarhet
Symington Family Estate är B-Corp-certifierade. Det innebär högt ställda krav på sociala, miljömässiga och etiska affärsmetoder. Som den största odlaren av ekologiskt certifierad mark i norra Portugal visar det att de tar sitt ansvar för miljö och klimat på allvar för kommande generationer.
Nyanserad, söt smak med inslag av fat, blåbär, svartpeppar, russin, nötter, choklad, mörka körsbär och nötter.
Alla röda portviner tillverkas på samma sätt. Jäsningen avbryts genom att man tillsätter druvsprit. Resultatet blir ett sött starkvin med cirka 20 volymprocent. Denna crusted port är baserad på tre olika årgångar och har buteljerats utan klarning eller filtrering 2013. Det är alltså inte årgången som är angiven på flaskan utan det år vinet buteljerades. Crusted port har fått sin benämning efter jästfällningen som finns i flaskan, 'crust'. Crusted port är vanligtvis en blandning av olika årgångar, men kan också produceras från en årgång. Till skillnad från Vintage port, som är från en årgång, så har vinmakaren en möjlighet att blanda portvinet utefter de olika vinernas förutsättningar för att uppnå önskat resultat. Crusted port har likheten med Vintage port att vinet har jästfällning och behöver dekanteras.
Största ägaren av ekologiska odlingar i Dourodalen.
Om producenten
Dow's ägs av familjen Symington som har sitt ursprung i Skottland, England och Portugal. De har nu varit involverade i produktion av portvin i fem generationer sedan 1882, men rötterna går tillbaka 14 generationer och över 360 år med förfäder som tillhörde pionjärerna i portvinsindustrin. Utan att överdriva räknas familjen idag som den ledande kvalitetsproducenten i området genom sitt ägarskap av de historiska portvinshusen Dow's, Graham’s, Cockburn’s och Warre’s.
Hållbarhet
Symington Family Estate är B-Corp-certifierade. Det innebär högt ställda krav på sociala, miljömässiga och etiska affärsmetoder. Som den största odlaren av ekologiskt certifierad mark i norra Portugal visar det att de tar sitt ansvar för miljö och klimat på allvar för kommande generationer.