Friskt och mineralrikt vin på druvan Furmint med karaktär av örter, vita blommor och tropisk frukt. Medelhög syra och en diskret krämig mineralitet från jästfällningen i den fina eftersmaken. Drickfönster: inom 2 år efter buteljering.
Vinhuset Kobal är ett boutiquevineri i appellationen Haloze Hills i Slovenien. En plats som sedan romartiden anses vara en av de främsta vinodlingsplatserna i Centraleuropa. Jordmånen i de branta sluttningarna består övervägande av kalksten och rötterna från vinstockar som i genomsnitt är 35 år gamla går djupt ner i marken för att absorbera mineralitet. Druvorna skördades manuellt, 24 h skalmaceration följt av temperaturkontrollerad jäsning i 16°C - 18°C i rostfria ståltankar. En del jäser naturligt och utan tillsatt jäst. Därefter lagas vinet på sin jästfällning i 6 månader i rostfria ståltankar följt av en lätt filtrering vid buteljering.
Serveras kyld till lätta fiskrätter, grillade och ångade grönsaker, charkuterier, pasta med vitvinssås, kyckling och kalkon. Serveringstemperatur: 8-10° C:
Om producenten
I nordöstra Slovenien, nära den österrikiska gränsen ligger det lilla boutiquevineriet Kobal. De har specialiserat sig på att producera ursprungstypiska vita viner på druvor som Furmit. Viner som tydligt vittnar om dess ursprung genom fräschör, renhet, struktur och längd. Vinhuset drivs av det härliga entreprenörsparet Bojan Jobal som vinmakare och Spela Kobal som försäljningsansvarig.
Friskt och mineralrikt vin på druvan Furmint med karaktär av örter, vita blommor och tropisk frukt. Medelhög syra och en diskret krämig mineralitet från jästfällningen i den fina eftersmaken. Drickfönster: inom 2 år efter buteljering.
Vinhuset Kobal är ett boutiquevineri i appellationen Haloze Hills i Slovenien. En plats som sedan romartiden anses vara en av de främsta vinodlingsplatserna i Centraleuropa. Jordmånen i de branta sluttningarna består övervägande av kalksten och rötterna från vinstockar som i genomsnitt är 35 år gamla går djupt ner i marken för att absorbera mineralitet. Druvorna skördades manuellt, 24 h skalmaceration följt av temperaturkontrollerad jäsning i 16°C - 18°C i rostfria ståltankar. En del jäser naturligt och utan tillsatt jäst. Därefter lagas vinet på sin jästfällning i 6 månader i rostfria ståltankar följt av en lätt filtrering vid buteljering.
Serveras kyld till lätta fiskrätter, grillade och ångade grönsaker, charkuterier, pasta med vitvinssås, kyckling och kalkon. Serveringstemperatur: 8-10° C:
Server Render
Om producenten
I nordöstra Slovenien, nära den österrikiska gränsen ligger det lilla boutiquevineriet Kobal. De har specialiserat sig på att producera ursprungstypiska vita viner på druvor som Furmit. Viner som tydligt vittnar om dess ursprung genom fräschör, renhet, struktur och längd. Vinhuset drivs av det härliga entreprenörsparet Bojan Jobal som vinmakare och Spela Kobal som försäljningsansvarig.
Personligt i ganska smakrik stil, lätt drag av rök med ett stråk av tropiska frukter och liten längd.