Finstämd, lätt rökig doft med inslag av citrusoljor, svart te och våta stenar. Smaken är elegant, koncentrerad men inte tung. Frisk, ilande syra och lång avslutning med uppiggande mineralitet. Ett vin som klart tjänar på ett par år i vinkällaren.
Pur Sang är franska för fullblod och syftar till vinets uttrycksfulla karaktär. Vingården till Pur Sang ligger i sluttningen av norra delen av Saint Andelain och har en perfekt syd/sydostlig exponering. Vinet får jäsa och lagras på fat i varierande storlekar upp till 600 liter och bland annat på de specifika cigarrformade faten som Didier Dagueneau har tagit fram för att maximera kontakten med jästfällningen. Efter första året på fat dras vinet över till rostfria tankar där vinet får vila i upp till 7 månader innan buteljering.
Om producenten
Vinerna från Domaine Dagueneau förtjänar sin rättmätiga plats bland världens stora viner. Som New York Times sammanfattar det: ”Att smaka ett Dagueneau-vin för första gången är en uppenbarelse. Vinhusets Sauvignon Blancs har en oväntad renhet, smakerna är intensiva och samtidigt nyanserade. Det är inte frukten som går igenom, utan friskheten, elegansen och ursprunget.” Vinhuset var tidigt ute med ekologisk vinodling och naturlig jäsning, samt omfattande experiment gällande såväl storlekar som modeller på ekfat för den optimala lagringen. Numera är det Didiers son Louis-Benjamin Dagueneaus namn som står på etiketterna och det är också han som leder arbetet på Domaine Dagueneau.
Visste du att?
Sedan 2017 har Dagueneau valt att inte längre buteljera sina viner under AOC Pouilly Fumé utan istället som Vin de France. Ett beslut som knappt förvånar med tanke på den egensinnighet som domänen haft sedan start. Vingårdarna, vinerna och framför allt kvaliteten är densamma sedan tidigare men på grund av detta har vinet Blanc Fumé de Pouilly fått byta namn till Blanc etc…
Finstämd, lätt rökig doft med inslag av citrusoljor, svart te och våta stenar. Smaken är elegant, koncentrerad men inte tung. Frisk, ilande syra och lång avslutning med uppiggande mineralitet. Ett vin som klart tjänar på ett par år i vinkällaren.
Pur Sang är franska för fullblod och syftar till vinets uttrycksfulla karaktär. Vingården till Pur Sang ligger i sluttningen av norra delen av Saint Andelain och har en perfekt syd/sydostlig exponering. Vinet får jäsa och lagras på fat i varierande storlekar upp till 600 liter och bland annat på de specifika cigarrformade faten som Didier Dagueneau har tagit fram för att maximera kontakten med jästfällningen. Efter första året på fat dras vinet över till rostfria tankar där vinet får vila i upp till 7 månader innan buteljering.
Louis-Benjamin Dagueneau
Om producenten
Vinerna från Domaine Dagueneau förtjänar sin rättmätiga plats bland världens stora viner. Som New York Times sammanfattar det: ”Att smaka ett Dagueneau-vin för första gången är en uppenbarelse. Vinhusets Sauvignon Blancs har en oväntad renhet, smakerna är intensiva och samtidigt nyanserade. Det är inte frukten som går igenom, utan friskheten, elegansen och ursprunget.” Vinhuset var tidigt ute med ekologisk vinodling och naturlig jäsning, samt omfattande experiment gällande såväl storlekar som modeller på ekfat för den optimala lagringen. Numera är det Didiers son Louis-Benjamin Dagueneaus namn som står på etiketterna och det är också han som leder arbetet på Domaine Dagueneau.
Visste du att?
Sedan 2017 har Dagueneau valt att inte längre buteljera sina viner under AOC Pouilly Fumé utan istället som Vin de France. Ett beslut som knappt förvånar med tanke på den egensinnighet som domänen haft sedan start. Vingårdarna, vinerna och framför allt kvaliteten är densamma sedan tidigare men på grund av detta har vinet Blanc Fumé de Pouilly fått byta namn till Blanc etc…