Chenin Blanc kallas för världens mest mångsidiga druva. Den används till många vintyper från helt torra vita viner till ädelrötade söta, från strama och fräscha till kraftfulla och fylliga. När den odlas med kunskap och tålamod så ger den vita viner i absolut världsklass.
Chenin Blanc härstammar sannolikt från Loiredalen där den odlats i minst tusen år, och än idag är en av de tongivande druvorna i den centrala delen av vinregionen runt om städerna Angers, Saumur och Tours. Ett annat viktigt ursprung är Sydafrika dit den kom redan med de första europeiska bosättarna i mitten av 1600-talet.
Chenin Blanc är en av världens mest odlade druvsorter, men med begränsad geografisk spridning. Hela 80 % av all Chenin Blanc återfinns idag i Sydafrika och Frankrike, och Sydafrika har numera flest hektar i världen där den också kallas Steen. Andra platser i världen där Chenin Blanc odlas är i USA, Australien och Argentina.
Chenin Blanc är som sagt en mångsidig druva som ger en mängd olika viner, allt från torra och söta till mousserande. En gemensam egenskap är den naturligt höga fruktsyran, vilket gör att många viner lämpar sig för lagring. Smakprofilen går mot gul frukt som plommon, äpplen och päron med karaktäristiska inslag av vått ylle, bivax och honung. När Chenin Blanc odlas i varmare klimat framträder också mer tropisk frukt som ananas och honungsmelon.
Med tanke på de många stilarna är det svårt att ge några allmänna matrekommendationer men de torra versionerna passar fint till fisk och skaldjur, och de fylligare och fatlagrade vinerna även fungerar till ljust kött. De söta vinerna är utmärkta till fruktdesserter och smakrika ostar.
Tips på artiklar & reportage