Merlot är en av världens vanligaste blå druvor, inte minst i Frankrike, där den är den mest odlade druvan på hemmaplan i Bordeaux. Den tros ha utvecklats från Cabernet Franc och är nära besläktad med både Cabernet Sauvignon och Carmenère.
Den tidigaste kända förteckningen om existensen av Merlot finns i ett lokalt register från Bordeaux år 1784. En sägen säger att druvans namn kommer från det gamla franska namnet från koltrast, troligen på grund av druvans blåsvarta skal.
Merlot är en av de två stora druvsorterna i Bordeaux, där den är dominerande på den östra stranden av floden Gironde, och grunden för några av världens mest eftertraktade rödviner från distrikten Saint Emilion och Pomerol. Druvan är populär i hela världen och är vanligt förekommande i många länder som t.ex. norra Italien, Östeuropa, Kalifornien, Chile och Sydafrika. Merlot används ofta i blandningar med exempelvis Cabernet Sauvignon och/eller Cabernet Franc och bidrar med rondör och nyansrikedom.
Merlot mognar tidigt och har ett tunnare skal vilket ger en mjukare tanninstruktur. Druvan kännetecknas av sin runda och mjuka framtoning vilken kompletterar och fyller ut Cabernet Sauvignons mer strama karaktär. Smakprofilen har tydliga inslag av plommon, vinbär, blåbär och hallon som kompletteras av till exempel gräs och mjölkchoklad i svalare klimat och mer komplexa toner av kaffe, kanel, tobak och korinter i Bordeaux.
Merlot är generellt en mycket bra druva för matviner och kan med fördel serveras till klassiska rätter av anka, lamm och nötkött.