Att bygga en vinkällare är varken svårt eller tråkigt – det är en glädje. Det handlar mer om att bestämma sig, skriver Johan Magnusson i sin bok om att lagra vin. Vi är glada över att erbjuda ett utdrag ur boken till våra medlemmar. Håll till godo!
Johan är av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och destillat och ägare till vinkällaren Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm. Johan har även utsetts till Årets dryckesprofil 2021 av Allt om Vin.
Här kan du beställa Vinkällarboken och Johans nya bok Trettio vinkällare
"Själv bestämde jag mig för att aldrig mer dricka dåliga viner – därför har jag en vinkällare" inleder Johan sin bok om vinlagring. En vinkällare är för mig tillgången av vinflaskor, placerade i ett utrymme med bra lagringsomständigheter, som säkerställer att jag, min familj och mina vänner aldrig kommer att vara utan. Det handlar först och främst inte om det fysiska utrymmet, utan om att alltid konsumera det man själv valt. För det fysiska utrymmet skulle man lika gärna kunna använda benämningen vinrum eller vinkyl, eftersom en fysisk källare inte är nödvändig. Du kan med olika hjälpmedel och utrustning bygga din vinkällare för vinlagring i en annan del av bostaden.
Tjusningen för en vinälskare är att kunna ta del av hur viner förädlas och utvecklas genom lagring.
Har du upptäckt det också? Bor du i lägenhet och har en större garderob över kan du lätt inreda en vinkällare i den. Eller varför inte köpa ett vinlagringsskåp, en vinkyl eller hyra ett utrymme i någon kollektiv vinlagringskällare? Bor du i villa är det enklare: antingen avsätter du en del av befintliga källarutrymmen eller gräver nytt och lägger till. Kanske bor du i hus eller gård som redan har färdiga utrymmen, men som gapar tomma? Det finns inga skäl att inte unna sig denna livets subtila njutning: nöjet och tillfredställelsen att bygga en vinkällare.
Du som ska förvara vin bör tänka på temperatur, vibrationer, luftfuktighet, isolering, ljus och säkerhet.
När du har tänkt igenom dessa yttre faktorer har vinkällaren, vinlagringsskåpet eller vinkylen förutsättningarna att bli en bra förvaringsplats för vin. Lagringen är för de flesta vinvänner ett verkligt problem, speciellt för dem som bor i lägenheter. De allra flesta får klara sig med en mörk garderob, ett osäkert och ofta alldeles för dåligt låst källarförråd eller hyllan ovanför köksbänken. I dessa miljöer fyller vinlagringsskåpen eller vinkylen en viktig funktion. Det viktigaste är att temperaturen håller sig konstant och att det är mörkt.
Flaskor ska alltid lagras liggande eftersom vinet då har kontakt med korken som hålls i ständig kontakt med vätska och på så sätt inte torkar ut. Antingen plockar du upp dem ur deras originalkartonger och staplar dem i olika typer av fack, eller så låter du dem vara kvar i ursprungsförpackningarna. Risken med att låta ett vin ligga kvar i sin originalträlåda är att träet drar åt sig fukt och därmed har en uttorkande effekt på korken. Detta är anledningen till att vätskenivåer, helt oförklarligt kan tyckas, skiljer sig åt mellan olika flaskor i en originalträlåda. Men det finns fördelar med att ha vinet kvar i trälådan men det är ett annat kapitel.
Fluktuerande temperatur, låg luftfuktighet, mycket ljus men även vibrationer är skadliga för en vinsamling. Köp ett luftkonditioneringssystem av standardmått, och ditt vin kan utvecklas i en torr omgivning. Själv tycker jag källarens värden ska ligga i flaskorna och inte i inredningen. Men oavsett hur mycket pengar du är villig att spendera, är det viktigt att det blir rätt från början.
Visst är det mycket att tänka på, men genom att veta hur du skyddar ditt vin, blir upplevelsen större av de flaskor du öppnar framöver.
Plats
När du utvärderar tänkbara placeringar inne i och runt ditt hem, tänk framförallt på att undvika problem.
Temperatur
Den ideala temperaturen är 12–14 grader, och den ska hållas konstant. Du kan lagra vin vid andra temperaturer under förutsättning att den inte fluktuerar alltför snabbt och mycket inom kort tid (veckovis). Växlingar oavsett över dagen eller året, skyndar på mognadsprocessen och kan förstöra ditt vin.
Vinklimatanläggning
Investera gärna i en vinklimatanläggning som är speciellt avpassad till vinkällare, eftersom den tar bort mindre luftfuktighet än vanliga luftkonditioneringsanläggningar. Var noga med att undersöka kyleffekten för den anläggning du väljer. Vissa tillverkare hävdar att deras aggregat kan användas upp till ett visst antal kubikmeter men det är avhängigt på det kylda utrymmets omgivande temperatur. Det finns tre grundläggande typer av vinklimatsystem: det integrerade, det uppdelade (så kallat split), och systemet med vattenkylning.
Vibrationer
Vinet behöver lugn och ro för att utvecklas väl. Utsätts det för stora vibrationer kan det bringas ur balans med samma resultat som när lagringstemperaturen blir för hög.
Luftfuktighet
Luftfuktigheten är viktig i en källare om vinet ska lagras en längre tid än tre år. Korken ska ha kontakt med vinet.
Luftfuktigheten bör vara 70 procent eller över.
Ventilation
En vinkällare måste ha bra ventilation som tar bort odörer, luften ska vara fräsch och bytas ut regelbundet. Starka dofter utanför flaskan kan smitta av sig på innehållet inuti densamma.
Dagsljus och belysning
Vin är ytterligt känsligt för ultravioletta strålar. Det är därför de flesta flaskor är antingen gröna eller bruna – man vill hindra det ultravioletta ljuset från att tränga in.
Frågan om hur stor en vinkällare ska vara är vanlig bland dem som är i början av sitt vinkällarbygge. Frågan är vanlig även bland dem som hunnit en bit på vägen och som inte har den riktning och tanke som bör finnas för att vinkällarbygget ska vara meningsfullt.
En väsentlig fråga är vilka ekonomiska förutsättningar som gäller för att köpa in viner till den planerade vinkällaren. Viner med längre lagringspotential har i regel ett högre pris än de med kortare. I ekonomiska termer uppstår inte den stora kostnaden förrän flaskan öppnas, fram till dess är det en likviditetsfråga och kostnaden är finansiell. Vinet i källaren hamnar i balansräkningen.
Storleken på vinkällaren, det vill säga den del som ska utgöra ryggraden, ger sig automatiskt då konsumtionstakten per år är känd och multipliceras med antalet år. På detta vis uppskattas enkelt vinkällarens storlek: Årskonsumtion: 52 flaskor, Rullning: 10 år, Storlek: 520 flaskor
Av Johan Magnusson
Besök Magnusson Fine Wine här
Beställ Vinkällarboken och Trettio vinkällare - Läs mer här
Fotograf bild 1, 2 & 5: Stellan Herner
Bild 1 & 5 är interiörbilder från Magnusson Fine Wine.
Mer vinspiration