När den nordiska upplagan av Guide Michelin 2021 tillkännagavs fick fyra ytterligare svenska restauranger en stjärna och de som fått en, två eller tre sedan tidigare fick fortsatt den prestigefyllda utmärkelsen.
– Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera där kreativitet och innovation hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Guide Michelin.
En av de mest prestigefyllda utmärkelserna man kan få som restaurang är en stjärna i Guide Michelin. Den första stjärnan Sverige delades ut 1984 och betygen sätts av anonyma inspektörer som bedömer maten, servicen och atmosfären.
Tre stjärnor betyder att det är en “exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Två stjärnor betyder att restaurangen är “värd en omväg”. En stjärna betyder att en restaurang är “värd en resa i sig”.
Restaurangerna som belönas med sin första Guide Michelin stjärna är:
Bild från Aira Sthlm @airasthlm
Följande svenska restauranger har Guide Michelin stjärnor sedan tidigare, och har fått fortsatt förtroende och därmed behållit sina stjärnor:
*** Frantzén i Stockholm
** Vollmers i Malmö
** Oaxen krog i Stockholm
** Gastrologik i Stockholm
** Aloë i Älvsjö utanför Stockholm
Bild från matsalen på Resturang Frantzèn i Stockholm
Följande restauranger har fortsatt en prestigefylld stjärna:
Mer vinspiration