Dessertvin gör på både blå och gröna druvor och är ett sött vin som passar till olika typer av desserter och till ost. Det finns fler sätt att producera dessertvin på, som ger olika nivå på alkoholstyrka. Generellt kan man dela in dem i fem kategorier:
• Mousserande dessertvin
• Lätt sött dessertvin
• Rikt sött dessertvin
• Sött rödvin
• Förstärkt vin som vi kallar starkvin
Läs mer om de olika stilarna & hitta dina favoriter nedan.
Vissa påstår att söta viner och dessertviner skulle vara sliskiga och bara söta, men så är det inte. Vi vill lyfta dessa fantastiska drycker som förtjänar all glans i strålkastarljuset. Söta viner har en enorm mångfald och produceras på ett flertal sätt.
Här finns pärlande vitt vin som lyfter jordgubbstårtan till skyarna, bärnstensfärgade droppar som matchar chokladfondanten till perfektion och ett portvin som förgyller godisbordet eller ostbrickan. Detta är en kategori av drycker som kan inleda måltiden eller avsluta den med ett leende på läpparna. Dessutom är priset på dessertviner förhållandevis lågt.
Det finns hundratals olika dessertviner på marknaden och man kan generellt dela in dem i följande fem kategorier:
1. Mousserande dessertvin
Mousserande och lätt pärlande dessertviner är den minst söta av dessa kategorier. Bubblorna i vinet gör att en del av sötman försvinner och syran blir mer framträdande. Hur sött vinet är beror på vilka druvor som används.
2. Lätt söta dessertviner
Lätt söta dessertviner är fruktigt söta samtidigt som de är uppfriskande och lite läskande. De flesta av dessa viner ska drickas unga, med undantag för de som är baserade på Riesling som klarar av att lagras. Förutom Riesling används druvor som Gewürtztraminer, Müller-Thurgau, Chenin Blanc och Viognier.
3. De rikt söta dessertviner
De rikt söta vinerna är gjorda druvor av hög kvalitet och producerade utan förstärkning av druvsprit. Denna typ av dessertvin kan lagras under många år, då både syran och sötman bevarar smakerna väl. Produktionen kan ske på flera sätt, bland annat genom att man använder frusna druvor för att framställa ett så kallat Ice Wine, eller att man låter druvorna hänga kvar på vinstocken för att bli övermogna och lätt angripna av en så kallad ädelröta innan skörd.
4. Söta röda dessertviner
På senare år har kategorin söta röda dessertviner minskat i popularitet, men det finns många högkvalitativa exemplar. De flesta kommer från Italien och i den här gruppen finns till exempel Lambrusco, Freisa och Recioto della Valpolicella.
5. Förstärkt vin eller starkvin
Ett förstärkt vin blir ett dessertvin om man tillsätter konjak eller annan sprit för att avstanna jäsningen. Denna typ av vin har kvar den naturliga sötman från druvorna och samtidigt en högre alkoholhalt än övriga viner. I denna kategori hittar vi bland annat Sherry, Portvin och Madeira.
"Dessertvin kan inleda måltiden eller avsluta den med ett leende på läpparna"
Upptäck Perfect pairs