Chianti Classico är en av Italiens främsta vinproducerande regioner, och ligger mitt i hjärtat av turistparadiset och renässanslandskapet Toscana. Classico-vinerna får bara komma från de ursprungliga vinbyarna i Chianti och pryds av den karaktäristiska ”svarta tuppen”!
Beteckningen ”Classico” betyder att vinet kommer från de mest historiska byarna inom det större området Chianti. Området som sträcker sig från Florens till Siena i centrala Italien är indelat i fem underregioner, och inkluderar all mark i kommunerna Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti och Radda in Chianti och stora delar av Barberino Val d’Elsa, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi, San Casciano Val di Pesa och Tavarnelle Val di Pesa. 7 200 hektar godkända vingårdar för Chianti Classico.
Dokument daterade redan 1398 nämner området Chianti och refererar till vin. På initiativ av storgreven Cosimo III av Toscana inrättades år 1716 en av de första vinlagarna i världen som definierade ett specifikt ursprungsområde, dvs det område som idag är Chianti Classico. Bettino Ricasoli, var en berömd statsman och en framsynt jordbrukare på 1800-talet och det var hans forskning som låg till grund för det som kom att bli regelverket för Chianti, och senare Chianti Classico, där vinet måste innehålla minst 80% Sangiovese. 1924 gick 33 producenter från området samman och skapade ett konsortium kallat Gallo Nero, den svarta tuppen. Syftet var att skydda vinernas identitet och varumärkets kvalitet.
Den svarta tuppen är än idag symbolen för Chianti Classico, och pryder alla flaskor sedan 2005.
Vingårdarna i området ligger på 400 till 750 meters höjd över havet, och det kuperade landskapet gör att skillnaderna i mikroklimat är stora inom regionen. Generellt råder ett inlandsklimat med kallare vintrar och varma somrar och höstar, som dock tempereras av bergsvinden Tramontana. Det finns över 1000 olika jordmåner i Classico-området. Man brukar ändå framhålla de två jordmånstyperna Galestro, en mager skifferhaltig jord bestående av sand, grus och lera och kalkstensjorden Alberese som de främsta.
En vanlig Chianti Classico måste lagras under minst 12 månader och vara typiska för området. En Riserva måste lagras under minst 24 månader, varav minimum 3 månader på flaska. I toppen av pyramiden finns Gran Selezione som är en ny kategori sedan 2014. De måste komma från en enskild vinegendom, vara från en enskild vingård eller vara ett urval av de bästa druvorna. Vinerna måste lagras under minst 30 månader, varav minst 3 på flaska.
Regelverket kräver fortfarande ett minimum av 80% Sangiovese, och ytterligare 49 druvor tillåtna så länge de odlats inom gränsen för Chianti Classico. De vanligaste kompletterande druvsorterna är de lokala Canaiolo och Colorino eller internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon och Merlot.
Mer vinspiration