Tenuta Cocci Grifoni Winery grundades 1933 av vinmakaren Mr Guido Cocci Grifoni. Guido var en envis pionjär och en av visionärerna som bidragit till utvecklingen av italienska kvalitetsviner. Idag drivs vinhuset av hans dotter Marilena Cocci Grifoni som tillsammans med sin familj och döttrarna Marta och Camilla passionerat, lojalt och engagerat förvaltar och utvecklar företaget vidare.
Cocci Grifoni Winery ligger i regionen Marche i centrala Italien och ca 200 km nordost om Rom. Naturen är kuperad med omväxlande branta berg och mjuka kullar som sluttar ner mot Adriatiska havet. Jordmånen är väldigt varierande och ger utrymme för ett brett utbud av druvor och olika vinstilar.
Närheten till Adriatiska havet ger också ett svalare klimat än övriga regioner med typiskt Medelhavsklimat. Här är kraftiga nederbördsperioder vanligt och torka mycket sällsynt. Tillsammans ger detta idealiska förhållande för vinodling.
På 1980-talet återupptäckte Guido en urgammal klon av druvan Pecorino, som var nästan helt utdöd. Genom att plantera en vingård med denna klon av Pecorino kunde han rädda druvan och därmed bevara en del av det italienska arvet. Sedan 1989 producerar de vin på den numera historiska druvan och originalklonen "Pecorino Vigneto Madre".
Varje beslut i vinhuset baseras på hållbara val i harmoni med naturen. Ambitionen är att bevara marken och arvet för att kunna lämna det vidare till nästa generationer i ännu bättre skick. Vinerna är av högsta kvalitet och vittnar tydligt om dess ursprung. Genom noggrann kontroll av produktionskedjan och daglig omsorg i vingårdarna garanteras en konsekvent och hög kvalitetsnivå.
Några exempel:
Mer vinspiration