Penedès är det viktigaste vindistriktet i Katalonien, och centrum för Cava-tillverkningen. Men områdets bästa röda viner kan utmana storheter från Rioja och även Bordeaux, och de vita vinerna räknas till landets främsta. Utvecklingengår mot modernare vinstilar och i dag är Penedès, liksom hela Katalonien, ett av Spaniens mest dynamiska vinområden.
Pènedes ligger i Katalonien i nordöstra Spanien, strax söder om Barcelona. Förutom bordsviner produceras här nästan 95 procent av all Cava i Spanien.
Pènedes är en av de äldsta vinregionerna på den Iberiska halvön, och vin tros ha odlats i området sedan 400 år f.Kr. då det introducerades av feniciska och grekiska sjöfarare.
Regionen utvecklades på 1870-talet när Cava-industrin så smått drog igång, och med närheten till Barcelona fick man snabbt tillgång till modern teknik och tillgång till en törstig marknad.
Klimatet är ett utpräglat medelhavsklimat, varmt vid kusten med måttlig nederbörd och allt torrare längre inåt land. Penedès ligger skyddat från Medelhavet av den väldiga bergskedjan Garraf Massif. Jordmånen varierar från en del kalksten i de norra kustområdena till sand i Pènedes lågland och krita längre upp på sluttningarna inåt land.
På grund av Pènedes varierande geologi, brukar regionen delas upp i tre delar: Alt Pènedes är den bergigaste västra delen där vinrankorna ger små och koncentrerade skördar, perfekt för röda kvalitetsviner. Pènedes Central i sydväst ger merparten av regionens produktion och Baix Pènedes närmast Medelhavet.
Cava är en egen appellation som egentligen inte har någon geografisk koppling utan vinet kan tillverkas i flera spanska regioner.
Cava tillverkas mestadels av druvorna Parellada, Macabeo och Xarel·lo men även Chardonnay och Pinot Noir får användas. Av de redan nämnda gröna druvorna görs också vita viner liksom av Sauvignon Blanc och Gewürztraminer. De röda vinerna görs främst på Tempranillo som här kallas Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnatxa och Pinot Noir.
Mer vinspiration