Ljuvligt stort och sammansatt vin med finessrik smak med fatkaraktär, inslag av moreller, plommon, färsk tobak, örter och en lång, balanserad eftersmak.
Druvorna till detta vin är odlade i Chianti Classico, strax söder om Florens i Toscana. Vinet har jäst med skalkontakt i konformade jästankar, och därefter lagrats i 14-16 månader på franska och ungerska ekfat. Tignanello är en så kallad ”super-Tuscan” och var det första vin på sangiovese som lagrades på små ekfat, det första som gjordes utan inslag av vita druvor och med inslag av franska druvsorter.
Utsökta gastronomiska rätter av kött, vilt och fågel. Även till ädla ostar, gärna hårda, samt som kontemplationsvin. Dekanteras med fördel 2 timmar före servering.
Om producenten
Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello, Guado al Tasso och Cervaro della Sala. Förutom vingårdarna i Toscana har man även egendomar i Piemonte, Umbrien och Puglia och dessutom i Maipo Valley i Chile, Napa Valley i USA, Bataapati i Ungern och på Malta.
Hållbarhet
För familjen Antinori är hållbarhet integrerat i det dagliga arbetet. Vingårdarna i Puglia är ekologiskt certifierade och på La Braccesca i Cortona/Montepulciano experimenterar man med biokol som uppstår vid förbränning av organiskt material, dvs birester vid vintillverkningen. Biokolen kan användas både som jordförbättring i vingården och som bränsle. I samtliga av Antinoris vinkällare använder man sig av gravitation i största möjliga mån för att spara energi.
Visste du att?
Tignanello är en så kallad ”super-Tuscan” och var det första vin på sangiovese som lagrades på små ekfat, det första som gjordes utan inslag av vita druvor och med inslag av franska druvsorter.
Ljuvligt stort och sammansatt vin med finessrik smak med fatkaraktär, inslag av moreller, plommon, färsk tobak, örter och en lång, balanserad eftersmak.
Druvorna till detta vin är odlade i Chianti Classico, strax söder om Florens i Toscana. Vinet har jäst med skalkontakt i konformade jästankar, och därefter lagrats i 14-16 månader på franska och ungerska ekfat. Tignanello är en så kallad ”super-Tuscan” och var det första vin på sangiovese som lagrades på små ekfat, det första som gjordes utan inslag av vita druvor och med inslag av franska druvsorter.
Utsökta gastronomiska rätter av kött, vilt och fågel. Även till ädla ostar, gärna hårda, samt som kontemplationsvin. Dekanteras med fördel 2 timmar före servering.
Server Render
Tignanello - ikonisk super-tuscan från Bolgheri
Om producenten
Familjen Antinori har tillverkat vin i Toscana sedan 1300-talet och är en av vinvärldens äldsta och mest berömda vinhus. Familjen står bakom kultförklarade viner som Solaia och Tignanello, Guado al Tasso och Cervaro della Sala. Förutom vingårdarna i Toscana har man även egendomar i Piemonte, Umbrien och Puglia och dessutom i Maipo Valley i Chile, Napa Valley i USA, Bataapati i Ungern och på Malta.
Hållbarhet
För familjen Antinori är hållbarhet integrerat i det dagliga arbetet. Vingårdarna i Puglia är ekologiskt certifierade och på La Braccesca i Cortona/Montepulciano experimenterar man med biokol som uppstår vid förbränning av organiskt material, dvs birester vid vintillverkningen. Biokolen kan användas både som jordförbättring i vingården och som bränsle. I samtliga av Antinoris vinkällare använder man sig av gravitation i största möjliga mån för att spara energi.
Visste du att?
Tignanello är en så kallad ”super-Tuscan” och var det första vin på sangiovese som lagrades på små ekfat, det första som gjordes utan inslag av vita druvor och med inslag av franska druvsorter.
Elegant och smakrikt med drag av vinbär, lite blyerts, rostade kryddor och god koncentration. Välgjort, stramt och snyggt.