Muscat är egentligen samlingsnamnet på en hel familj av olika druvsorter, som odlas både för tillverkning av vin, russin och för att ätas direkt. Druvan har sitt ursprung i Mellanöstern och är en världens äldsta druvsorter, och beroende på vilken sort som odlas kan man göra både torra, söta, mousserande eller starkviner.
Muscatdruvor odlas i ett stort antal länder. Muscat d´Alexandrie är den vanligaste sorten internationellt och odlas mest i varmare områden där druvan ger russinsmakande, söta viner. Muscat Ottonell ger lättare viner och odlas främst i Alsace och i Östeuropa.
Det är dock Muscat Blanc à Petit Grains som betraktas som den mest karaktärsfulla varianten och som används i kända söta viner som t.ex. Muscat de Beaumes de Venise från södra Rhône och Moscato d’Asti från norra Italien men även grekiska Samos och portugisiska Setúbal. Italien är det land där den största mängden viner på Muscat produceras men förutom redan uppräknade länder odlas den också med framgång i Spanien, Australien, USA, Sydamerika, Sydafrika med flera länder.
Muscat är den enda druva som fortfarande doftar färska vindruvor efter att den blivit omvandlad till vin. Den har en mild fruktsyra, och vinerna vinner inte på lagring utan det är den förföriska och aromatiska, unga fruktigheten som är vinets styrka. Doften är ofta mycket aromatisk med toner av rosor, apelsinblom, fläder, aprikos, persika, citrus och russin.
Ett torrare Muscatvin kan du med fördel servera till sötsur eller kryddstark mat från asiatiska köket. Det pärlande Moscato d’Asti med sin låga alkoholhalt passar perfekt till en lätt fruktdessert eller att drickas på egen hand före eller efter en måltid. De sötare starkvinerna kompletterar sötsaker som godis, nötter eller söta bärdesserter.