Argentina är idag världens femte största vinland men en stor inhemsk konsumtion har historiskt gjort att vinerna bara exporterats i undantagsfall. Numera är dock landets Malbecviner från Andernas sluttningar kända över hela världen och den positiva utvecklingen fortsätter i snabb takt. Vinodlingar på hög höjd och väldigt många soltimmar är en vinnande kombination!
De första vinstockarna kom till Argentina i mitten av 1500-talet med spanska bosättare, en del direkt från Spanien, medan andra kom över Anderna via Peru och Chile. Den första dokumenterade vingården 1557, och staden Mendoza grundades 1561. Liksom i Chile så spelade Jesuitmissionärer en stor roll när det gällde att få igång en fungerande vinproduktion. Viktigaste druvan var Criolla som är samma druva som Chiles País. Efter självständigheten 1816 kom många immigranter från Italien, Spanien och Frankrike. Med dem kom både vinstockar och kunnande och detta la grunden till den mångfald av vindruvor och vinstilar som finns i dagens Argentina.
Argentinas vingårdar är fördelade över stora avstånd och här finns alla klimat, från arktiskt till tropiskt. Vindistrikten ligger i väst, i skuggan av de mäktiga Anderna. Vinodlingen sker oftast på hög höjd, i medeltal över 900 möh, i vida dalar och på lätt sluttande platåer. Detta ger unika klimatmässiga fördelar med väldefinierade årstider med varma somrar och kalla vintrar som tillåter vinstockarna att "vila". Med ca 320 soldagar per år och begränsat med nederbörd är bevattningssystem ett måste för vinodlingen. Det lilla regn som faller kommer mestadels under sommaren, så bevattningen säkras istället av den smältande snön från Anderna.
I first went to Argentina in 1992 and the transformation since then has been remarkable. I can’t think of another country...which has changed so much…
-Tim Atkin MW
Landet är uppdelat i elva vindistrikt fördelat på tre regioner. Den viktigaste regionen är Cuyo med distrikten Mendoza, San Juan och La Rioja. Med ca 80% av landets vinproduktion är Mendoza landets viktigaste distrikt, och det enda med formellt appellationssystem. San Juan är landets varmaste distrikt och störst efter Mendoza i produktion, och La Rioja är känt för några av landets bästa viner av Torrontés. I den norra regionen är Salta mest berömt, och i de högt belägna vingårdarna i Cafayate och i Calchaquí på upp till 3 000 meters höjd odlas Argentinas två nationaldruvor Malbec och Torrontés med stor framgång. Längst i söder hittar vi det svalare Patagonien med kända distrikt som Rio Negro, Neuquen och Chubut.
Historiskt sätt var druvorna Criolla och Cereza viktiga och de finns kvar i stora arealer än idag. Malbec passar speciellt bra i det varma klimatet och har etablerat sig som den blå nationaldruvan och är landets mest odlade.
Andra viktiga blå druvor är Syrah, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Barbera och Bonarda som kom med de franska och italienska immigranterna.
Av de gröna druvorna är torrontés den mest utbrett planterade, och argentinarna ser den som sin främsta gröna druva. Den ger kryddiga, aromatiska viner och gör sig bäst i viner från de nordliga distrikten Salta och La Rioja. På den vita sidan märks även Sémillon, Chenin Blanc och Chardonnay.
Mer vinspiration