Australiens äldsta, och kanske mest kända vinområde internationellt sett är Hunter Valley strax norr om Sydney. Regionen är framförallt känd för sina viner på druvan Semillon som, Bordeaux får ursäkta, är de bästa i världen. Dessa långlivade viner kallas ibland för “Australia’s unique gift to the world”.
Hunter Valley är en 14 vinregioner inom New South Wales, Australiens mest folkrika delstat i sydöstra Australien. Området ligger ca 25 mil norr om delstatens huvudstad Sydney, och närheten till metropolen i kombination med nationalparker, vin- och matlagningskurser, fina restauranger, spa och golf lockar stora mängder turister till området.
Detta är ett av de äldsta områdena för vinodling i Australien. James Busby, som förde in 20 000 vinsticklingar till från Europa och brukar kallas för det australiska vinets fader, planterade vinrankor i området redan på 1820-talet. Hunter Valley är än idag hem till några av de äldsta vinrankorna i världen. 1832 fanns här 6 hektar vingårdsmark uppdelad på 10 odlare, och 1847 bildades vinodlarföreningen Hunter Valley Vineyard Association. På grund av en finansiell krasch år 1890 och en efterföljande depression började en tillbakagång som fortsatte in på 1950-talet. På 1960-talet ökade efterfrågan igen på framförallt röda viner tack vare nya konsumtionsmönster, och under 1970- och 1980-talen så skiftade efterfrågan igen mot vita viner och mängder med vinstockar planterades eller ympades om.
Hunter Valley kan sägas var en paradoxal vinregion, med ganska dåliga förutsättningar för vinodling samtidigt som man ändå producerar högkvalitativa viner. Området ligger relativt lång norrut och har ett varmt klimat även enligt en australisk måttstock. Regn under skördetiden, dåligt dränerade lerjordar är andra negativa aspekter, men molniga eftermiddagar och svala havsbris gör att det trots allt fungerar. I den lägre delen av floddalen, Lower Hunter Valley, där generellt de bästa och vinerna görs, är jordmånen något "sprödare” med en mer sandblandad röd lerjord.
Sett till arealen är Chardonnay och Shiraz de mest odlade druvorna, följt av Sémillon och Verdelho. Här odlas också t.ex. Cabernet Sauvignon och Tempranillo. Det är framförallt Sémillon som gör Hunter Valley känt trots att klimatet egentligen inte passar druvan. Men den kräver en tidig skörd och en mycket precis vinmakning. Som ungt vin är det en smula neutralt, men efter fem till tio års lagring utvecklas rika av honung och citrus. Även Shiraz-vinerna från Hunter Valley, inte minst tack vare gamla stockar, har ett välförtjänt gott rykte.
Mer vinspiration