Vinproducenten Domaine Roux Pere & Fils är idag en av den största vingårdsägarna i Saint-Aubin. En region som är en av de mindre kända appellationerna i Bourgogne, trots att det ligger granne geografiskt med namnkunniga byar som Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet i Côte de Beaune i hjärtat av Bourgogne. Här producerar det familjeägda vinhuset ett 80-tal vita viner och röda viner av hög internationell klass och kvalitet.
"Vår stil på vin blir mer och mer populär och vi har aldrig tagit så väl hand om våra jordar som vi gör nu."
Lite i skymundan från det internationella strålkastarljuset har familjefirman Roux utvecklats från en liten äga på 4 hektar till en viktig producent med över 70 hektar vingårdar på mer än 120 så kallade lieux-dits, det vill säga platser med namn. I Frankrike och Bourgogne betyder ordet lieu-dit en liten bit mark som någon brytt sig om att ge ett namn. I själva Bourgogne är det oftast en del av en vingård som inte riktigt har samma jordmån och mikroklimat som resten av vingården.
Här odlas i första hand Chardonnay som också är den dominerande druvan i området. Chardonnay har egenheten att den tar upp en del av växtplatsens karaktär, vilket också är anledningen till att den är så vanligt förekommande i just Bourgogne. Här är jordmånen och klimatet perfekt för druvan och gör att regionen producerar några av världens högst ansedda viner.
Sedan 2003 driver den femte generationen Domaine Roux vidare genom de båda bröderna Sébastien och Mathieu Roux som ser med tillförsikt inför framtiden. Ett arv som bröderna förvaltar och utvecklar vidare med stor ära.
Det tog närmare 300 år innan familjen Roux började odla vin. Först ut var Louis Roux som skaffade sig fyra hektar 1885, just i den by där familjen bott sedan 1600-talet. På 1940-talet utvidgade hans sonson Marcel ägorna med 25 hektar och Marcels son Christian byggde sedan vidare till nästan 70 hektar. Idag är familjen Roux de absolut största ägarna i Saint-Aubin.
Hållbarhet
Domaine Roux har ekologisk certifiering för delar av vingården i Bourgogne. Parallellt fokuserar hela verksamheten på att arbeta hållbart genom återvinning och sortering av avfall, regnvatten för bevattning, lokala underleverantörer för att främja den lokala ekonomin och medvetna val för att minska onödiga transporter och inköp.
Mer vinspiration