Historien om Silver Oak och Twomey började med ett handslag för över 40 år sedan och två vänner i Napa Valley med en djärv vision; "att enbart odla Cabernet Sauvignon, endast använda amerikanska ekfat och producera röda viner i världsklass som kan lagras i årtionden".
Silver Oak's viner har snabbt vuxit i popularitet. Silver Oak Cabernet Sauvignon från Napa Valley och Alexander Valley säljer snabbt slut när den släpptes från vingården och är eftertraktade viner på restauranger och vinlistor både i USA och internationellt. Familjen Duncan driver vingården vidare, då de båda vännerna gått i pension. Det är numera sönerna David och Tim Duncan som står vid rodret för vinhuset. Men visionen och ambitionen är fortfarande densamma: På Silver Oak arbetar man efter filosofin att ”de bästa vinerna ligger framför oss” vilket genomsyrar allt de gör.
2015 blev Silver Oak den första nordamerikanska vingården att både äga och driva ett kooperativ för framställning av ekfat, vilket ger dem ännu mer kontroll över hela produktionskedjan.
"It takes just as long to produce a bottle of Cabernet today as it did in 1972. And that’s just fine with Silver Oak, because what matters most is timelessness.”
För 20 år sedan övertog familjen Duncan även vingården Twomey Cellars i Sonoma. Ambitionen är att göra uttrycksfulla viner som kombinerar uttrycket från sin växtplats med avancerad teknik för odling av druvor. Passionen för druvan Pinot Noir öppnat nya och spännande möjligheter för svalodlade viner vilket bidragit i till att Twomey idag producerar Pinot Noir på 4 olika platser i Kalifornien och Oregon. På varje enskild vingård är målet att producera viner som tydligt återger balansen mellan hantverket, mikroklimatet och jordmånen - samtidigt som man vill återge essensen av det regionen står för.
Visionen att “våra bästa viner fortfarande ligger framför oss” - har varit vårt vägledande mantra på Silver Oak i mer än 45 år. På Twomey delas denna filosofi såväl som ömsesidiga värderingar av hållbart jordbruk och teknik - och framför allt kontinuerlig arbete med klimatsmarta initiativ.
I samband med skörden 2018 invigdes Silver Oaks LEED certifierade vineri i Alexander Valley. Här arbetar man hållbart med alternativa energikällor och innovativa system för återvinning och produktion. Genom det uttalade fokuset på hållbarhet och certifieringar av både byggnader och vinproduktion är Silver Oak en av pionjärerna bakom att driva på nya standarder för vinindustrin.
Silver Oak arbetar med flertalet initiativ för att miljöanpassa produktionen ytterligare och utgår från ”Hållbarhetens 3 P:n: People, Place, Profit.”
Det innebär att företaget har satt upp tydliga mål för hur de kan minimera miljöpåverkan från hela produktionskedjan. Det bidrar till sund affärslogik som stärker företaget och förbättrar kvaliteten på vinerna. Några exempel och initiativ:
Mer vinspiration