Australien blev för många synonymt med lättdruckna viner av Chardonnay och Shiraz, men inte så mycket mer. Men Australien har ett varierat utbud med allt från eleganta mousserande viner till rika och kraftfulla röda odlade i soldränkta vingårdar. Trenden är att allt fler producenter går mot mer kvalitet än kvantitet, och visar upp ett driv och längtan efter att utforska och förnya.
Redan 1788 introducerades de första vinstockarna och James Busby är den som betydde mest för den tidiga utvecklingen av vin i Australien. Han lät plantera sticklingar från Europa i Hunter Valley norr om Sydney, och fortfarande kan många vinstockar spåras tillbaka till dessa plantor. Under många år dominerades produktionen av starkviner men sedan 1950-talet har bordsvinerna successivt tagit över. På 1980-talet slog Australiens viner igenom stort i Europa, med sin generöst fruktiga stil och stora varumärken. Idag har pendeln svängt åt andra hållet och det är snarare småskalighet och experimentlusta som står i första rummet.
Australien är ett stort land, eller snarare kontinent, och är hela 17 gånger större än Sverige. Klimatet är högst varierande, från tropiskt i norr till riktigt svala klimat på högre höjd. Trenden de senaste decennierna har varit att nyplanteringar framför allt etablerats i svalare klimat nära kusten och på hög höjd.
Vin odlas i det sydöstra hörnet av Australien och på västkusten. Delstaten South Australia är den största och viktigaste med kvalitetsviner från distrikten Barossa Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale, och Coonawarra. New South Wales är näst störst, och här står kvalitetsvinerna av Sémillon och Shiraz från Hunter Valley i centrum. Sett till volym är Victoria landets tredje viktigaste delstat med en mängd olika vinstilar, bland annat Pinot Noir, från många mindre odlare. Tasmanien har ett svalt klimat som gör sig utmärkt för Pinot Noir och Chardonnay och har blivit känd för sina fina mousserande viner. I Western Australia skördas mindre än fyra procent av landets druvor, men här produceras en betydande del av landets premiumviner, inte minst i Bordeauxstil, från distrikt som Margaret River och Pemberton.
Australien odlar mer än 100 olika druvsorter, och på senare år har spanska och italienska sorter vunnit mark, men sex druvor dominerar än så länge. Shiraz är Australiens mest odlade druva och står för en fjärdedel av produktionen. Shiraz har en lång historia här, och i regioner som Barossa Valley och McLaren Vale finns några av de äldsta Shiraz-stockarna i världen.
Cabernet Sauvignon är den tredje mest planterade sorten och används ofta blandad med Shiraz eller Merlot. Pinot Noir odlas alltmer i svalare klimatregioner som Tasmanien, Adelaide Hills och Mornington Peninsula.
Chardonnay är Australiens mest planterade gröna druva och växer över hela landet och står för hälften av vitvinstillverkningen. Riesling har funnits i Australien länge och här görs några av världens främsta Rieslingviner från svalare distrikt som t.ex. Clare Valley. Semillon från Hunter Valley anses vara det mest lagringsdugliga exemplet på druvan i hela världen. Du hittar också högkvalitativ Semillon från Margaret River där den ofta blandas med Sauvignon Blanc.
Mer vinspiration