Amerikanskt vin är nästan helt synonymt med delstaten Kalifornien då 90 procent av allt vin produceras här. Idag är delstaten betraktat som en av världens mest intressanta vinregioner, men genombrottet kom så sent som 1976 då en blindprovning mellan franska och kaliforniska viner vände hela vinvärlden upp och ner.
Vinet kom söderifrån genom franciskanermunkar som anlade en rad missionsstationer utmed Stillahavskusten; den första i San Diego år 1769 och slutstationen i Sonoma år 1823. Druvor odlades för nattvardsvin och vinodlingen spred sig över delstaten. Efterfrågan på viner från Kalifornien fick ett uppsving under guldruschen och de första kommersiella vinfirmorna etablerades i mitten av 1800-talet. Under ”förbudstiden” som inleddes 1920 förbjöds all tillverkning av alkohol, vilket ledde till att många vingårdar övergavs.
Inriktningen på kvalitetsvin fick ett genombrott på 1960-talet i Napa Valley, genom pionjärer som Robert Mondavi med flera. Kaliforniskt rött vin och vitt vin hade uppmärksammats i Europa redan vid världsutställningen i Paris 1889, men det definitiva genombrottet kom 1976 vid den berömda Parisprovningen "Partis-tasting". Till hela världens förvåning vann då viner från Kalifornien över de bästa franska vinerna i en blindprovning och förändrade synen på vin från Nya Världen.
Odlingsförhållandena varierar stort i Kalifornien, och kan delas in i fem klimatzoner, där zon 1 har ett nordeuropeiskt klimat, medan zon 5 motsvarar ett syditalienskt. Kaliforniens vinregioner har i allmänhet ett medelhavsklimat där torka kan förekomma men de flesta regionerna får tillräckligt med nederbörd. Generellt har Kalifornien ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Delstaten bjuder dock på ett varierat klimat, där mycket bestäms av samspelet mellan Stilla havet och de två bergskedjor som löper parallellt med kusten. Kalla havsströmmar möter varm luft och ger dagligen upphov till dimbankar. Kalifornien gagnas av att regnen upphör i maj när rankorna börjar växa. Följande regn faller i oktober-november när skörden redan är bärgad. Subregionernas varierande förhållanden främjar mångsidigheten hos de kaliforniska vinerna.
Kalifornien står ensamt för 90 procent av landets vinproduktion och omfattar ca 200 000 vinodlare och mer än 800 vinproducenter. Regionen norr om San Francisco kallas North Coast och här ligger de mest kända distrikten som t.ex. Napa och Sonoma. Central Coast, startar söder om San Francisco och täcker hela kuststräckan ner till Los Angeles. Här hittar vi bland annat Monterey och Santa Barbara. I inlandet mellan kusten och bergen ligger det största området Central Valley. Här produceras stora kvantiteter men även en del viner av högre kvalitet särskilt i området runt staden Lodi.
Länge dominerades Kaliforniens vinodlingar av Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot samt Chardonnay. Under 80- och 90-talet växte mångfalden tack vare grupper som ”Rhône Rangers” och ”Cal-Ital” som introducerade sydfranska och italienska druvsorter. Cabernet Sauvignon är fortsatt den mest odlade blå druvan, följt av Merlot. Pinot Noir och Syrah ökat i betydelse, inte minst i Central Coast. Kaliforniens signaturdruva måste ändå sägas vara Zinfandel, som kom till regionen redan på 1860-talet. Chardonnay är den överlägset mest odlade gröna druvan.
Mer vinspiration