Regionen har fått sitt namn av floden Rhône, och brukar i vinsammanhang delas upp i två delar. I praktiken är det bara flodnamnet som den flacka, södra delen har gemensamt med den smala, branta delen i norr. Appellationer som Hermitage, Cornas, Châteauneuf-du-Pape med flera får det att vattnas i munnen på konnässörer i hela världen.
I norra Rhônedalen råder inlandsklimat med milda våta, vintrar och varma somrar. Mistralen är en viktig faktor som blåser ner torr, kall alpluft från norr till söder och torkar upp vinodlingarna efter kraftiga regn. Jordmånen på de branta sluttningarna domineras av granit och skiffer.
Den norra delen är betydligt mindre än den södra och här finns flera av de mest klassiska ursprungen samlade. Regioner som Hermitage, Côte-Rôtie och Cornas är kända världen över för sina röda viner. Här är det druvsorten Syrah som tronar i ensamt majestät och får sin mest typiska aromatiska och kryddiga stil med vitpeppar, lagerblad och viol och den utmärkande doften av rökta charkuterier.
Ett skolboksexempel på rött vin från regionen är Delas Les Launes Crozes-Hermitage.
I den södra delen är klimatet tydligt influerat av närheten till Medelhavet med fler soltimmar och varmare vindar. Landskapet är flackare och vingårdarna täcks inte sällan av ”rullstenar” s.k. ”galets roulés” där floden tidigare dragit fram. Generellt är jordmånen stenigt och mager på höjderna och mer lerigt på lägre höjd. Här trivs den värmetåliga Grenache-druvan bäst, men den kommer väldigt sällan ensam utan är oftast basen i blandningar med andra sydfranska druvor, som t.ex Syrah, Mourvèdre och Cinsault. För att skugga druvorna från det starka solskenet växer många rankor nära marken utan uppbindning.
Arealen är betydligt större än i norr och breder ut sig även runt flodens många biflöden kring de historiska städerna Orange och Avignon, kända för sina lämningar från romartiden. Andra ”italienare” som gjort avtryck är Vatikanen och påvedömet som på 1300-talet anlade ett sommarresidens utanför Avignon. Detta blev grunden för områdets pärla, Châteauneuf-du-Pape, som bokstavligen betyder ”påvens nya slott”.
Château Mont-Redon Chateauneuf-du-Pape, är ett rött vin som tydligt visar på terroir och ursprunget.
Vinodlingen i Rhônedalen har en lång historia, med början på 600-talet f. Kr. då grekerna spred vinet uppför floden. Även romarna odlade vin här och Kejsar Augustus talade om Côte-Rôtie som världens nordligaste vingård.
Rhônevinerna blev inte kända i Paris förrän på 1600-talet. Enda transportsättet till norra Frankrike var på floden Saone, genom Bourgogne, som införde restriktioner för att undvika konkurrens. Vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet drabbade Rhône hårt med övergivna vingårdar och dåliga viner som följd. År 1923 formulerades därför en uppsättning regler i Châteauneuf-du-Pape för att garantera kvaliteten på områdets viner. Sedan 1935 är regionen basen för hela det franska appellationssystemet.
Vinregionen Rhône är en ca 20 mil lång sträcka i nord-sydlig riktning, längs och runt floden, ungefär mellan städerna Vienne och Avignon. Det är den näst största regionen i Frankrike, räknat i volym.
Côtes-du-Rhône är både samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar och en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée.
Mer vinspiration