Här har vi samlat värdefull kunskap och information om de vanligaste druvorna. Alla druvor har sin egen speciella karaktär och påverkas av klimatet, växtplatsen, jordmånen, traditionen och hantverket vid vinframställning. Varje del spelar in och märks tydligt i resultatet och i glaset!
Aligoté kan lite slarvigt sägas vara ”den andra gröna druvan” i Bourgogne, vid sidan av den mer aktade Chardonnay. Druvan är en korsning mellan Pinot Noir and Gouais och har odlats i området sedan 1700-talet för att göra vita viner. Idag består de totala odlingarna av endast cirka 1700 hektar i hela Bourgogne.
Alvarinho ger uppskattade vita viner och är en grön druva från Portugal som i Spanien går under namnet Albariño. Det är en gammal druvsort från den Iberiska halvön med unikt hög kvalitet och som används till att producera vita viner. Druvan är aromatisk och fruktig med toner av citrus, jasmin och passionsfrukt.
Barbera är Piemontes mest rödfruktiga druva som tål både att lagras och att drickas ung. Druvan är den näst mest odlade blå druvan i Italien efter Sangiovese och används för att för att framställa röda viner. Den odlas mest i hemtrakten i regionen Piemonte, och främst kring städerna Alba, Asti och Monferrato där den står för mer än hälften av skörden.
Cabernet Franc betraktas ofta som en ”lillebror” till den mer kända och betydligt mer populära druvan Cabernet Sauvignon för att producera röda viner och kan nog sägas vara lite underskattad. Med DNA-teknik har det nu konstaterats att Cabernet Franc, tillsammans med Sauvignon Blanc, i själva verket är Cabernet Sauvignons "föräldrar". Druvan tros ha sitt ursprung i Pyrenéerna och fick spridning på den västra stranden i Bordeaux under 1700-talet. Vid samma tid blev druvan även känd i Loire där den benämndes under sitt ursprungliga namn Bouchet.
Cabernet Sauvignon är en av världens verkligt stora druvor. Det är en blå druva som har sitt ursprung i Frankrike och som ingår i några av världens högst ansedda röda viner. Ursprunget är från Bordeaux i Frankrike där den är resultatet av en oväntad korsning mellan den blå druvsorten Cabernet Franc och den gröna druvsorten Sauvignon Blanc.
Idag odlas den i många länder som Italien, Australien, USA, Chile och Argentina eftersom den är tålig mot sjukdomar och lätt anpassar sig till olika klimat och jordar.
Grenache är en blå druva som trivs i varmare klimat och främst odlas i Frankrike och Spanien. Den är en av de mest odlade druvorna i världen och anses vara lättodlad och passar bra att odla i torra och varma regioner. Druvan är mest känd från Frankrike där den har under namnet Grenache och odlas främst i Provence för roséviner och i Chateauneuf-de-Pape i Södra Rhône för röda viner.
Druvan kommer ursprungligen från Spanien där den heter Garnacha och odlas på östkusten i Aragonien och Priorat i Katalonien. Numera odlas den även i Australien och Kalifornien där den trivs bra.