Vin är en alkoholhaltig dryck som framställs uteslutande av vindruvor. Druvmusten från de krossade druvorna jäser och då bildas alkohol. Med detta som grund kan man framställa mousserande vin, rött vin, vitt vin, rosévin, dessertvin och starkvin. Inom varje kategori finns dessutom flera framställningsmetoder och vinstilar att välja på.
I vår guide över vinstilar ger vi dig en överblick och navigering till ny kunskap. Klicka dig runt på de olika sidorna och låt dig vinspireras.
Rosévin görs på blå druvor som pressas lätt och där skalen bara får ligga med några timmar för att ge den ljusrosa färgen till vinet. Själva druvmusten är helt färglös och färgen kommer från druvans skal. Namnet rosé är hämtat från franskan och betyder rosa.
Alla vinproducerande länder gör i dag rosévin men Europa dominerar stort med 75 procent av produktionen. Frankrike ligger i topp som land – nästan en tredjedel av världens rosévin kommer därifrån. De vanligaste druvorna för rosévin är Grenache, Pinot Noir, Syrah och Cabernet Sauvignon.
Färgen och strävheten kommer naturligt från druvans skal som innehåller färgämnen och garvsyror och som får ligga med vid jäsningen. Själva druvmusten är helt färglös. Många röda viner lagras på ekfat vilket ger vinet rostade toner. Röda viner kan vara alltifrån ljust röda till mörkt blåröda.
De vanligaste blå druvorna är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz, Gamay och Pinot Noir.
Vitt vin görs på gröna druvor. Druvorna pressas lätt och skalen tas bort direkt eftersom man inte vill få med för mycket strävhet och färg som sitter i druvans skal. Själva druvmusten är helt färglös. Vita viner kan lagras på såväl ståltank som ekfat vilket är helt avgörande för karaktär och uttryck på det vin man vill producera.
De vanligaste druvorna för vita viner är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc, Viognier och Gewürztraminer.