Familjeproducenten Domaine Henri Bourgeois har producerat vita viner och röda viner i Sancerre och Pouilly Fumé i Loire i tio generationer. I huvudsak odlas druvan Sauvignon Blanc till deras vita viner och Pinot Noir till röda viner och till rosévin. Nyfikenhet och passion för vinhantverket har bidragit till att de sedan 20 år tillbaka även producerar vin under namnet Clos Henri i Marlborough på Nya Zealand. En plats som familjen valt med stor omsorg och där växtplatsen på många sätt liknar klimatet längs Loirefloden.
Företaget leds idag av tredje generationen i familjen med Arnaud Bourgeois i spetsen. Arnaud är barnbarn till grundaren Henri Bourgeois som var en av pionjärerna i Sancerre med att producera och vinifiera de olika odlingarna med olika jordmåner var för sig. Som familj har Bourgeois dock funnits på plats i den lilla medeltida byn Chavignol betydligt längre än så, man har kunnat dokumentera att familjen odlat vin och andra grödor i Chavignol i tio generationer. Med 72 hektar tillhör de en av de större odlarna i Sancerre och Pouilly Fumé.
Byn Chavignol där vinhuset har sitt säte ligger intill floden Loire med vacker utsikt över grannbyn Sancerre. Byn Sancerre breder ut sig på toppen av en kulle, mitt i appellationen med samma namn och just här trivs druvan Sauvignon Blanc som allra bäst. Här hittar man den perfekta kombinationen av svalt klimat, distinkta och tydliga jordmåner med odlingar på branta sluttningar vilket ger viner med hög syra, fin mognad i druvorna och en tydlig karaktär av terroir och ursprung.
På våren innan alla löven har slagit ut, kan man från utsiktspunkten tydligt se skillnaden mellan de olika jordmånerna som är det unika för Sancerre eftersom de har olika färg och struktur; Les terres blanches (kritjord), Silex (flinta), Les Marnes Kimmèridgiennes (fossiljord) och Les Caillottes (stenjord). I Sancerre används inte Grand Crus eller Première Crus, men vissa vingårdar har ideala lägen och anses bättre än andra. Ett av de bäst ansedda vingårdslägena är Le Mont Damné "den förbannade kullen" som är brant, stenig och i rakt söderläge. Det är komplicerat att odla vin där på grund av den kraftiga lutningen, men resultatet är bland det bästa man kan uppnå med druvan Sauvignon Blanc. Hos Bourgeois kommer vinerna MD Bourgeois och Jadis härifrån.
Henri Bourgeois använder bara druvor från egna odlingar och som odlas enligt hållbara principer och klimatssmarta värderingar. Samtliga medarbetare är certifierade och har en licens för att arbeta med hållbar vinproduktion. Trots att vingården ännu inte är certifierad arbetar man medvetet i varje steg från bearbetning av jorden, bevattning och hantering av vinodlingarna, återvinning av restprodukter och avfall i såväl vingården, vinmakeriet som i vinkällaren.
Vingården Clos Henri på Nya Zeeland som Henri Bourgeois även är ägare till är från start certifierad enligt ”Biogro”.
Mer vinspiration